Mazelen

Heb je het al gehoord? De mazelen zijn terug van weggeweest. Deze besmettelijke ziekte die zowel bij baby’s en kinderen als bij volwassenen voorkomt is de laatste jaren bezig aan een opmars. Je kan jezelf tegen de mazelen beschermen door je te laten vaccineren.

Hoe herken je de symptomen van mazelen, wat is het verschil met waterpokken, en wat kun je eraan doen? Ontdek het hier.

Kind met mazelenKind met mazelen

Wat zijn mazelen?

Mazelen is een heel besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het mazelenvirus. De kenmerken zijn meestal hoge koorts en vlekjes op de huid. Soms kan een infectie met mazelen ernstig verlopen.

Wat zijn de symptomen van mazelen?

Bij mazelen is er sprake van verkoudheidsklachten, hoesten, rode ogen en (vaak hoge) koorts. Aan de binnenkant van de wangen verschijnen soms al witte vlekjes vóór zich uitslag voordoet.

Na een paar dagen verschijnen er rode vlekjes in het gezicht (en achter de oren) en daarna over het hele lichaam. Die vlekjes kunnen samen ook grotere vlekken vormen, en de uitslag krijgt een violetachtige kleur die nadien vervaagt. De huid kan jeuken.

Soms verdwijnt de koorts om daarna weer op te flakkeren.

Zijn mazelen besmettelijk?

Het mazelenvirus is zeer besmettelijk. Wie besmet is, heeft het virus zitten in de neus, mond en keel en kan via druppeltjes anderen besmetten. Het kan ook via de handen of voorwerpen van de ene persoon naar de andere worden overgebracht.

Twee dagen vóór de klachten optreden, is je kind al besmettelijk en na het verschijnen van de vlekjes blijft het dat nog vier dagen.

Bestaat er een vaccin tegen mazelen?

Je kunt je kind tegen een mazeleninfectie beschermen door het te laten vaccineren. Het vaccin mazelen-bof-rubella is gratis en wordt bij Kind en Gezin gegeven op de leeftijd van één jaar.

Een herhalingsvaccin wordt op de leeftijd van tien jaar op school toegediend door het CLB. Desgewenst kun je je kind ook laten vaccineren bij de huisarts of pediater.

Wat kun je zelf doen voor je baby of kind?

Zorg ervoor dat je kind gevaccineerd is.

Neem bij vermoeden van mazelen contact op met je huisarts. Bel eerst, want door de hoge besmettelijkheidsgraad van mazelen is het geen goed idee om in de wachtzaal te gaan zitten.

  • Zorg ervoor dat je kind voldoende blijft drinken.
  • Bij hoge koorts en/of ongemak kun je Perdolan geven.
  • Zorg voor voldoende rust.
  • Zorg ervoor dat de opvang/school op de hoogte is van de mazelenbesmetting. Je kind mag niet naar de opvang/school. Je kind mag ten vroegste vier dagen na het verschijnen van de uitslag terug naar de opvang/school.

Hoe kun je mazelen behandelen?

Er bestaat geen specifieke medicatie voor mazelen; de koorts kan wel behandeld worden. Mochten er complicaties optreden, dan zal de huisarts/pediater een behandeling starten.

Na zeven tot tien dagen is je kind genezen van mazelen.

Wanneer moet je een arts raadplegen?

Neem contact op met de arts als je denkt dat je kind mazelen heeft. Bel eerst, want door de hoge besmettelijkheidsgraad van mazelen is het geen goed idee om in de wachtzaal te gaan zitten.

Neem ook direct contact op met een arts als je kind met mazelen:

  • erg ziek is;
  • ademhalingsproblemen heeft;
  • suf is;
  • overgeeft;
  • veel huilt of kreunt;
  • klaagt over hoofdpijn;
  • minder drinkt (minder dan de helft van wat je kind gewoonlijk drinkt);
  • pijnlijke ogen heeft;
  • veel moet hoesten;
  • weer koorts krijgt terwijl de koorts eerder verdwenen was.

Neem ook contact op met de huisarts als je zwanger bent en denkt dat je mazelen hebt, of als je contact hebt gehad met iemand met mazelen (terwijl je als kind nooit mazelen hebt gehad en niet gevaccineerd bent).

Hoe kan Doktr je helpen?

Ervaar je symptomen? Dan vermijd je best contact met anderen. Neem geen risico om anderen in wachtkamers te besmetten.

Via de Doktr-app spreek je snel met een erkende huisarts via video, zonder afspraak. De huisarts kan je helpen bij het beoordelen van de symptomen, je advies geven en een correcte behandeling voorschrijven.

Krijg snel hulp in de Doktr-app

Veelgestelde vragen

  • Wat zijn de mogelijke complicaties van mazelen?

    Soms kan een infectie ernstig verlopen. Mogelijke complicaties zijn:

    • Een oorontsteking, die aanleiding kan geven tot blijvende doofheid
    • Een ernstige longontsteking
    • Een ontsteking van de hersenen of hersenvliezen, vaak met blijvende schade aan de hersenen

    Complicaties zien we vooral bij jonge kinderen (< vijf jaar) of bij niet-gevaccineerde volwassen die mazelen krijgen en de ziekte niet doorgemaakt hebben als kind.

  • Zijn mazelen schadelijk tijdens de zwangerschap?

    Je kunt mazelen krijgen tijdens de zwangerschap als je de ziekte nooit eerder hebt gehad en je niet gevaccineerd bent.

    Mazelen tijdens de zwangerschap geeft vaak complicaties, zoals longontsteking. In zeldzame gevallen kan de ziekte leiden tot abortus of vroeggeboorte.

  • Heeft je kind mazelen of waterpokken/windpokken?

    Mazelen en waterpokken/windpokken kunnen soms moeilijk van elkaar onderscheiden worden. Beide kinderziektes worden namelijk gekenmerkt door rode vlekjes op de huid.

    Waar zit dan het verschil tussen de twee? Kinderen met waterpokken voelen zich meestal niet erg ziek. Er kan sprake zijn van koorts, griep en verkoudheid, maar de klachten zijn vaak minder erg dan bij kinderen met mazelen.

    Bovendien hebben kinderen met waterpokken een andere soort uitslag op het lichaam. De vlekjes starten namelijk op de romp, om zich vervolgens verder over het lichaam te verspreiden.

    De rode vlekjes bij windpokken jeuken ontzettend, in tegenstelling tot de vlekjes bij mazelen. Ook zit in de blaasjes een doorzichtige of troebele vloeistof, terwijl dat bij mazelen niet het geval is.

  • Kun je als volwassene mazelen krijgen?

    Mazelen is een kinderziekte, maar kan ook op volwassen leeftijd voorkomen. Dit kan het geval zijn wanneer je niet gevaccineerd bent tegen mazelen.

    Soms kan een herinfectie optreden bij mensen met een verzwakte werking van het immuunsysteem.

    Mazelen bij volwassenen zijn meestal ernstiger en kunnen tot meer complicaties leiden dan bij kinderen.

Vrouw gebruikt Doktr-app op smartphoneScreenshot van de Doktr-app

Raadpleeg snel een erkende huisarts via je smartphone

  • Zonder afspraak
  • Waar je ook bent
  • Digitale voorschriften en ziektebriefjes
Ontdek het op Google PlayDownload in de App Store
QR-code Doktr-app
Scan en download Doktr