Hoesten

Hoesten is een natuurlijke reactie op iets dat de keel of de luchtwegen irriteert. De irritatie zorgt voor een beschermende reflex die de luchtwegen vrij probeert te maken.

  • Medisch gevalideerd door een huisarts
HoestenHoesten

Oorzaken van hoest

Enkele veel voorkomende oorzaken van hoest kunnen zijn:

Let op! Hoesten kan ook veroorzaakt worden door Covid-19. Ben je plots beginnen hoesten, blijf dan thuis en contacteer een dokter om te kijken of je getest moet worden. Meer info over Covid-19.

Hoest kan ook worden veroorzaakt door minder voorkomende infecties zoals kinkhoest. Als je een baby hebt en denkt dat jij of iemand in de familie besmet is met kinkhoest, is het belangrijk om snel medische hulp in te roepen. In België wordt er systematisch gevaccineerd tegen kinkhoest, waardoor het een zeer zeldzame ziekte is.

In sommige gevallen wordt de hoest langdurig. Hier zijn enkele voorbeelden van ziekten die langdurige, chronische hoest kunnen veroorzaken :

  • Astma en allergieën
  • Chronische bronchitis
  • Chronische obstructieve longziekte (COPD)

Langdurige hoest kan ook het gevolg zijn van roken of zeldzame ziekten. Langdurige hoest waarvan je niet weet wat het is, moet altijd worden onderzocht, zodat je de juiste behandeling kan krijgen.

Advies bij hoesten

Spreek snel met een huisarts via video dankzij de Doktr-app. Zonder afspraak.

Hoest bij kinderen

Kinderen die hoesten, kunnen heel ziek lijken en de ouders ongerust maken. Dan kan het goed zijn om te weten dat hoesten zelfs bij jonge kinderen heel vaak voorkomt als ze verkouden zijn. Het is de natuurlijke manier waarop het lichaam met infecties omgaat, en daarom mag de hoest niet onnodig worden onderdrukt.

Bij kleine kinderen met hoest is het belangrijk om het algemene beeld te beoordelen. Met andere woorden: hoe lijkt het kind zich in het algemeen te voelen? Als je een klein kind hebt dat erg suf is, benauwd lijkt of ontroostbaar moet huilen, dan moet je hulp zoeken.

De meest voorkomende oorzaak van hoest bij kinderen is verkoudheid.

Wat kun je zelf doen?

Een verkoudheid kan langdurig ongemak veroorzaken en 's nachts hoesten kan lastig zijn. De hoest zelf kan de slijmvliezen irriteren waardoor de hoest erger wordt en het moeilijk wordt om te slapen. Hier zijn enkele tips over wat je kan doen om de hoest te verlichten:

  • Zuig snoepjes kunnen een kriebel in de keel verzachten en kunnen daardoor een vervelende hoest tijdelijk verminderen. Geef geen zuigsnoepjes aan kleine kinderen die zich kunnen verslikken en kies liefst voor een suikervrije variant.
  • De hoest wordt vaak erger als je gaat liggen. Het kan helpen om je hoofd hoger te leggen als je slaapt. Verhoog de slaaphouding met een kussen onder de matras, of blokken of boeken onder het hoofdeinde van het bed.
  • Veel drinken om aanhoudend slijm in de keel op te lossen, kan helpen tegen kriebelhoest. Warme thee of honingwater met verse gember zijn andere methoden die de keel kunnen verzachten. Ook gewoon water drinken helpt.
  • Apotheken hebben een groot aanbod aan vrij verkrijgbare hoestmiddelen, maar er bestaan geen studies die aantonen dat ze een duidelijk effect hebben en ze kunnen zelfs gevaarlijk zijn voor kinderen. Een theelepel honing of warme drank helpt net zo goed. Maak zelf een veilige hoestsiroop door 2 maatjes honing met één maatje citroensap te mengen. Aan kinderen jonger dan een jaar mag je nog geen honing geven.
  • Bij verkoudheidssymptomen kan het helpen de neus te spoelen met zout water of een decongestieve neusspray te gebruiken. Zo vermijd je dat er slijmen van de neus naar de keel lopen die de hoestreflex kunnen stimuleren.
  • Roken en meeroken verergert of verlengt de hoestsymptomen. Probeer roken dus absoluut te vermijden wanneer jij of een huisgenoot hoestsymptomen hebt.

Behandeling van hoest

Hoest symptomen verdwijnen meestal vanzelf en de meeste mensen hoeven geen hulp te zoeken. Als de hoest na drie weken nog niet is verdwenen, raden wij je aan om je te laten onderzoeken. De behandeling hangt af van de onderliggende oorzaak.

Wanneer moet je medische hulp zoeken?

Als de hoest niet weggaat, als je langdurig moet hoesten zonder dat je verkouden bent, of als je ernstige problemen hebt, dan moet je wellicht hulp zoeken, bijvoorbeeld:

  • als je hoest en koorts hebt die na vier dagen niet is verdwenen
  • als het moeilijk is om te ademen
  • als de hoest na drie weken nog niet is verdwenen
  • als je je algemeen heel ziek voelt of suf bent
  • bij het ophoesten van bloed

Als je iets in je keel krijgt dat je niet kan ophoesten, als je algemene toestand slecht is, of als je heel moeilijk ademt: dan dien je dringende hulp te zoeken door 112 te bellen.

Hoe kan Doktr je helpen?

Via de Doktr-app spreek je snel met een erkende huisarts via video, zonder afspraak. De huisarts kan je helpen bij het beoordelen van de symptomen, je advies geven en een correcte behandeling voorschrijven.

Schreef de dokter medicatie voor? Dan vind je de voorschriften meteen terug in de app of op je elektronische identiteitskaart (eID). Te ziek om te werken? Dan ontvang je een digitaal ziektebriefje in de app.

Krijg snel hulp in de Doktr-app

Veelgestelde vragen

  • Wat helpt tegen hoesten?

    Kriebelhoest kan snel worden verlicht door water te drinken, frisse lucht in te ademen of een zuig snoepje. Maak je eigen hoestsiroop door 2 maatjes honing met 1 maatje citroensap te mengen.

    Als je verkouden bent en een loopneus hebt, kan dit je keel irriteren waardoor je gaat hoesten. Dan kan het helpen om een decongestieve neusspray te gebruiken en / of veel te drinken. Vermijd absoluut (mee)roken.

  • Hoe kom ik van mijn hoest af?

    Dat hangt af van wat de onderliggende oorzaak is. Als je hoest na een verkoudheid of een andere luchtweginfectie, verdwijnt dit vanzelf, hoewel het een tijdje kan duren.

    Antibiotica is bijna nooit noodzakelijk bij enkel hoestsymptomen. Andere ziekten die hoest veroorzaken, hebben mogelijk een andere behandeling nodig om de symptomen te laten verdwijnen.

  • Kan hoesten ook te wijten zijn aan het coronavirus?

    Ja, het is waar dat hoesten een veel voorkomend symptoom is bij corona. Lees hier meer over het coronavirus.

  • Wat is een droge hoest?

    De meest voorkomende vorm van hoest is een droge hoest. Een droge hoest of prikkelhoest kan lang aanhouden na een infectie van de luchtwegen.

    Zoals de naam al doet vermoeden, komt er bij een droge hoest geen slijm naar boven. Vaak omschrijven mensen dit als een kriebelend gevoel in de keel.

    Een ander type hoest wordt productieve hoest genoemd. Dan moet je slijm ophoesten dat uit de diepere luchtwegen komt.

Meer lezen

Vrouw gebruikt Doktr-app op smartphoneScreenshot van de Doktr-app

Spreek snel met een huisarts of psycholoog online

  • Zonder afspraak
  • Waar je ook bent
  • Digitale voorschriften en ziektebriefjes
Ontdek het op Google PlayDownload in de App Store
QR-code Doktr-app
Scan en download Doktr