Hoe herken je een luchtweginfectie?
27 oktober 2022
Het aantal mensen met luchtweginfecties zit de afgelopen tijd in een stijgende lijn. Twee tot vijf keer per jaar worden we er door overvallen: gesnotter, gehoest, pijn in de keel. Kortom, een luchtweginfectie. Snotteren en hoesten zijn vaak de eerste waarschuwingssignalen van een verkoudheid.
- Medisch gevalideerd door een huisarts
Wat is een luchtweginfectie?
Een luchtweginfectie is een infectie van de slijmvliezen in de luchtwegen die wordt veroorzaakt door virussen of bacteriën. De lucht die we inademen, bevat onzichtbare ziekmakers. Als zo'n microbe zich nestelt in het slijmvlies, kan een infectie ontstaan.
Bovenste luchtwegen versus onderste luchtwegen
Zowel de bovenste luchtweg als de onderste kan ontstoken geraken.
Een ontsteking van de bovenste luchtweg wordt veroorzaakt door virussen en gaat vanzelf over. Voorbeelden hiervan zijn: verkoudheid, keelontsteking en sinusitis. Een bovenste luchtweginfectie kan wel overschakelen naar een onderste luchtweginfectie.
Een ontsteking van de onderste luchtweg kan zowel door een virus als een bacterie worden veroorzaakt en kan leiden tot ernstige aandoeningen, zoals bronchitis en longontsteking. Vaak is een behandeling hierbij nodig.
Symptomen
Ook hier verschillen de symptomen van de bovenste en onderste luchtweginfecties.
Symptomen van een bovenste luchtweginfectie:
- Hoesten
- Keelpijn
- Heesheid
- Loopneus of een verstopte neus
- Pijn in de neusbijholten
- Niezen
- Hoofdpijn
- Tranende ogen
- Oorpijn
- Koorts
Symptomen van een onderste luchtweginfectie:
- Pijn in borst
- Keelpijn
- Hoofdpijn
- Koorts
- Slijm ophoesten (mogelijks met bloed)
- Gevoel van ziekte en vermoeidheid
Wanneer een arts contacteren?
Dat hangt van persoon tot persoon af. Sommige lopen meer risico dan anderen. Denk maar aan 75-plussers, mensen met een verminderde weerstand en patiënten die eerder al een dergelijke infectie hebben gehad. Deze mensen gaan bij de eerste symptomen best even langs bij een arts. Ook gezonde mensen moeten toch best langsgaan als ze kortademig zijn, een hoge koorts hebben (38°-38,5°) en veel slijm opgeven (met bloed) of als de infectie langer dan twee weken duurt.
Heb je symptomen en ben je een risicopatiënt? Spreek een dokter via de Doktr-app en krijg op een veilige en eenvoudige manier medisch advies.
Gerelateerde artikels
- De kleur, vorm en geur van je stoelgang zijn belangrijke tekenen van hoe je je voelt. Huisarts Filip Saxena beantwoordt vragen over hoe je stoelgang eruit moet zien, hoe vaak je naar het toilet moet gaan en wanneer je medische hulp moet zoeken.
10 september 2024
8 mythes over erectiestoornissen
Over erectiestoornissen bestaan tal van mythes, bijvoorbeeld dat het een natuurlijk verschijnsel is dat bij veroudering hoort, of dat het vervelend is, maar nooit gevaarlijk. We vroegen een arts om ons te helpen de feiten over erectiestoornissen op een rijtje te zetten.3 september 2024
Acht tips om te herstellen van stress
Je kunt het leven zien als een weegschaal, waarbij sommige elementen je fysieke en mentale gezondheid naar beneden halen en andere ze net versterken. Stress is een typisch voorbeeld van een element dat zijn tol kan eisen op je gezondheid. Hoe meer stress, des te belangrijker het is om voor tegengewicht te zorgen met gezonde factoren. Zo verklein je het risico dat stress schadelijk wordt voor je gezondheid.6 augustus 2024
Waarom is het belangrijk om je ogen tegen de zon te beschermen?
Zonnestralen kunnen ongemerkt blijvende schade toebrengen aan je ogen. Daarom is het belangrijk om je ogen te beschermen met een goede zonnebril. De meeste mensen weten dat uv-stralen gevaarlijk zijn voor de huid, maar niet iedereen beseft dat zonlicht ook schadelijk kan zijn voor de ogen. Wanneer de huid wordt blootgesteld aan veel zonlicht, verbrandt ze en wordt ze rood. De ogen geven niet dezelfde alarmsignalen af en worden daarom vaak vergeten.
Doktr is geen spoeddienst
De huisartsen via de Doktr-app kunnen alleen hulp bieden bij primaire medische of psychologische vragen die geen spoedeisende hulp of ziekenhuisopname vereisen. Indien je een dringende ziekenhuisopname nodig hebt, bel dan naar 112.