Hoe herken je een luchtweginfectie?
27 oktober 2022
Het aantal mensen met luchtweginfecties zit de afgelopen tijd in een stijgende lijn. Twee tot vijf keer per jaar worden we er door overvallen: gesnotter, gehoest, pijn in de keel. Kortom, een luchtweginfectie. Snotteren en hoesten zijn vaak de eerste waarschuwingssignalen van een verkoudheid.
Wat is een luchtweginfectie?
Een luchtweginfectie is een infectie van de slijmvliezen in de luchtwegen die wordt veroorzaakt door virussen of bacteriën. De lucht die we inademen, bevat onzichtbare ziekmakers. Als zo'n microbe zich nestelt in het slijmvlies, kan een infectie ontstaan.
Bovenste luchtwegen versus onderste luchtwegen
Zowel de bovenste luchtweg als de onderste kan ontstoken geraken.
Een ontsteking van de bovenste luchtweg wordt veroorzaakt door virussen en gaat vanzelf over. Voorbeelden hiervan zijn: verkoudheid, keelontsteking en sinusitis. Een bovenste luchtweginfectie kan wel overschakelen naar een onderste luchtweginfectie.
Een ontsteking van de onderste luchtweg kan zowel door een virus als een bacterie worden veroorzaakt en kan leiden tot ernstige aandoeningen, zoals bronchitis en longontsteking. Vaak is een behandeling hierbij nodig.
Symptomen
Ook hier verschillen de symptomen van de bovenste en onderste luchtweginfecties.
Symptomen van een bovenste luchtweginfectie:
- Hoesten
- Keelpijn
- Heesheid
- Loopneus of een verstopte neus
- Pijn in de neusbijholten
- Niezen
- Hoofdpijn
- Tranende ogen
- Oorpijn
- Koorts
Symptomen van een onderste luchtweginfectie:
- Pijn in borst
- Keelpijn
- Hoofdpijn
- Koorts
- Slijm ophoesten (mogelijks met bloed)
- Gevoel van ziekte en vermoeidheid
Wanneer een arts contacteren?
Dat hangt van persoon tot persoon af. Sommige lopen meer risico dan anderen. Denk maar aan 75-plussers, mensen met een verminderde weerstand en patiënten die eerder al een dergelijke infectie hebben gehad. Deze mensen gaan bij de eerste symptomen best even langs bij een arts. Ook gezonde mensen moeten toch best langsgaan als ze kortademig zijn, een hoge koorts hebben (38°-38,5°) en veel slijm opgeven (met bloed) of als de infectie langer dan twee weken duurt.
Heb je symptomen en ben je een risicopatiënt? Spreek een dokter via de Doktr-app en krijg op een veilige en eenvoudige manier medisch advies.
Gerelateerde artikels

14 augustus 2023
Staan, zitten of liggen op het werk?
Rechtopstaand werken voor een betere gezondheid is een trend. Met de toename van thuiswerk tijdens de pandemie hebben veel mensen hun in de hoogte verstelbare bureau gemist.
Maar verbetert rechtopstaand werken echt de gezondheid? Nee, niet echt, zo blijkt. Het belangrijkste zijn pauzes, afwisseling en dagelijkse beweging.

3 augustus 2023
Hoe kun je het beste brandwonden verzorgen?
Als de zomer zindert, zindert de barbecue ook! Hete grills en open vuur kunnen jammer genoeg leiden tot ernstige brandwonden, dus neem de nodige voorzorgsmaatregelen. Houd een EHBO-doos bij de hand en leer hoe je brandwonden op de juiste manier kunt verzorgen.

17 juli 2023
Elke dag bewust leven versterkt je mentale gezondheid
Dankzij de juiste beschermende factoren ben je beter opgewassen tegen de tegenslagen van het leven. Hoe je in het dagelijkse leven staat, is van groot belang. Hier vind je enkele tips voor alledaagse keuzes die je sterker maken en je beter beschermen tegen mentale (en lichamelijke) ziekten.

26 juni 2023
Omani (25): “Net als facetimen, maar dan met een dokter.”
Net zoals vele twintigers ontdekt Omani graag een stukje van de wereld. Maar hoe graag ze ook in internationale wateren zwemt, haar oorontstekingen durven wel eens haar vakantieplannen te verstoren. Met de Doktr-app op zak heeft ze altijd de geruststelling die ze zoekt. Waar dan ook.
De huisartsen via de Doktr-app kunnen alleen hulp bieden bij primaire medische vragen die geen spoedeisende hulp of ziekenhuisopname vereisen. Indien je een dringende ziekenhuisopname nodig hebt, bel dan naar 112.