Zo snel zijn collega’s besmettelijk
22 november 2024
Omringd door snotterende collega's? Pas op, studies tonen aan dat verkoudheidsvirussen zich snel verspreiden op de werkplek.
Wintertijd betekent vaak snotteren. Met meer dan 400 verschillende verkoudheidsvirussen om ons heen is het geen wonder dat we soms besmet raken. Maar hoe snel gebeurt dat? Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat een verkoudheidsvirus zich binnen vier uur kan verspreiden naar de helft van de mensen in een kantoorgebouw.
De onderzoekers brachten een virus aan op een deurknop in een kantoor met 80 werknemers. Binnen een halve werkdag werd het virus aangetroffen bij de helft van de mensen. De kiemen hadden zich vanaf de deurknop verspreid naar toiletten, computers, bureaus en telefoons. Maar ook naar lichtschakelaars, magnetrons en koffiezetapparaten.
3 eenvoudige tips om gezond te blijven
1. Was je handen
Vooral na toiletbezoek, voor het eten en nadat je veel mensen hebt begroet. Het is ook een goed idee om handontsmettingsmiddel bij je te hebben.
2. Raak je neus, mond en ogen niet aan
Als je in contact komt met een virus en vervolgens je neus, mond of ogen aanraakt (wat we volgens studies gemiddeld 16 keer per uur doen), kan het virus je lichaam binnendringen en je ziek maken.
3. Slaap en eet regelmatig en vermijd stress
Rust en slaap zijn essentieel om te herstellen en gezond te blijven, net als regelmatig en gevarieerd eten. Te veel stress verzwakt je immuunsysteem, waardoor je vatbaarder bent voor ziektes. Lichaamsbeweging, meditatie of enkele eenvoudige ademhalingsoefeningen kunnen helpen om je stressniveau snel te verlagen.
Wat als je toch besmet raakt?
Via de Doktr-app spreek je snel via video met een erkende huisarts, zonder afspraak. De huisarts kan je helpen je symptomen te beoordelen en je advies geven voor de behandeling.
Gerelateerde artikels
- Geel, groen, bruin of kleurloos snot? Hard of waterig? En kun je aan het snot zien wat voor ziekte je hebt? Huisarts Filip Saxena helpt ons te begrijpen wat snot kan vertellen over ziektes, infecties en allergieën en wanneer je medische hulp moet zoeken. Medisch gevalideerd door een huisarts
24 oktober 2024
Gevaarlijk gestrest? Vijf belangrijke waarschuwingssignalen
Voor veel mensen is deze tijd van het jaar een drukke periode op het werk, wat het risico op stress verhoogt. Daarom is het belangrijk om een gezonde balans tussen werk en privé te bewaren, en voldoende tijd voor herstel uit te trekken. Merk je nu al dat je moeite hebt om in het weekend te ontspannen en tot rust te komen? Dat kan een serieus waarschuwingssignaal zijn.3 september 2024
Acht tips om te herstellen van stress
Je kunt het leven zien als een weegschaal, waarbij sommige elementen je fysieke en mentale gezondheid naar beneden halen en andere ze net versterken. Stress is een typisch voorbeeld van een element dat zijn tol kan eisen op je gezondheid. Hoe meer stress, des te belangrijker het is om voor tegengewicht te zorgen met gezonde factoren. Zo verklein je het risico dat stress schadelijk wordt voor je gezondheid.29 juli 2024
Acht tips om je dagelijkse stress in evenwicht te brengen
Stress is een natuurlijk onderdeel van het leven, maar moet in evenwicht worden gehouden met het nodige herstel. Anders bestaat het risico dat de stress zich ophoopt, wat uiteindelijk kan leiden tot uitputting en chronische ziektes. Hier zijn enkele effectieve manieren om je stress in het dagelijkse leven in evenwicht te houden.
Doktr is geen spoeddienst
De huisartsen via de Doktr-app kunnen alleen hulp bieden bij primaire medische of psychologische vragen die geen spoedeisende hulp of ziekenhuisopname vereisen. Indien je een dringende ziekenhuisopname nodig hebt, bel dan naar 112.