Keelpijn
Keelpijn, vaak veroorzaakt door virale infecties, verdient aandacht. Leer over de oorzaken, behandelmogelijkheden en wanneer professionele hulp nodig is. Zorg goed voor je keel met deze relevante informatie en praktisch advies.
- Medisch gevalideerd door een huisarts
Oorzaak van keelpijn
Verschillende virussen en bacteriën kunnen een keelontsteking of faryngitis veroorzaken. Meestal is een verkoudheidsvirus de oorzaak en dan zullen ook vaak andere symptomen van een verkoudheid optreden.
Een ander virus dat vaak keelontstekingen veroorzaakt bij kinderen en jongeren, is het epstein-barrvirus, wat klierkoorts veroorzaakt.
Bij kinderen, maar soms ook bij volwassenen, zie je vaak ook ontstoken amandelen, dat noemen we tonsillitis.
Keelpijn door een keelontsteking gaat meestal binnen 10 dagen vanzelf over, bij klierkoorts kunnen de symptomen soms wat langer aanslepen.
Let op! Keelpijn kan ook een symptoom zijn van COVID-19 , blijf dus steeds thuis en vraag advies aan een dokter.
Soms worden keelontstekingen veroorzaakt door een bacterie, in de meeste gevallen is dit dan de streptokok. Een zeldzame complicatie hierbij is het ontstaan van een keelabces, in de gezondheidszorg wordt dit een peritonsillair abces genoemd. Hierbij heeft de infectie zich aan één kant verspreid naar het weefsel rond de keelamandel.
In zeldzame gevallen is een schimmel de oorzaak van een keelontsteking. Hierbij is er meestal een uitlokkende factor, zoals een immuniteitsstoornis of het gebruik van puffers met cortisone bij astma of COPD.
Andere oorzaken van keelpijn kunnen zijn:
- verkeerd stemgebruik zoals keelschrapen of roepen
- irritatie van de luchtwegen door roken of droge lucht
- frequente zure oprispingen of reflux
- een vergrote schildklier
Advies bij keelpijn
Heb je veel last van keelpijn? Spreek snel online met een huisarts via de Doktr-app. Zonder afspraak.
Is keelpijn besmettelijk?
Keelpijn is niet besmettelijk, maar op de vraag of een keelontsteking besmettelijk is, luidt het antwoord natuurlijk ja. Een keelontsteking wordt veroorzaakt door een virus of bacterie, en is bijgevolg uiteraard besmettelijk. Als je hoest of praat, komen er kleine druppeltjes in de lucht die anderen kunnen besmetten. Was regelmatig de handen en gebruik papieren zakdoekjes.
Wat doen tegen keelpijn?
Gezien een keelontsteking bijna steeds vanzelf over gaat, heb je vaak voldoende aan enkele simpele middeltjes of vrij verkrijgbare medicatie.
Je kan de pijn vaak tijdelijk verlichten door het drinken van koud water of door ergens op te zuigen. Je kan ook een pijnstiller nemen zoals paracetamol. Verder vermijd je best een tijdje zaken die de keel kunnen schaden zoals roken, zure dranken en roepen. Zorg dat je voldoende vocht binnenkrijgt en rust genoeg uit.
Wat zijn de symptomen van een keelontsteking?
Bij een keelontsteking kan je volgende symptomen hebben naast keelpijn:
- koorts (voornamelijk bij kinderen)
- heesheid of stemverlies
- pijn bij slikken
- vergrote lymfeklieren in de hals
- verhoudheidssymptomen zoals een loopneus of hoesten
Bij volgende symptomen moet je denken aan een keelabces en moet je steeds een dokter raadplegen:
- steeds meer pijn in de keel
- hoge koorts bij een volwassene met keelpijn (kinderen hebben ook bij een gewone keelontsteking vaak hoge koorts)
- pijn en zwelling die aan één kant van de keel erger worden
- moeite met het slikken van speeksel of vloeistof, eten is vaak zo goed als onmogelijk
- pijn in het oor aan dezelfde kant als de keelpijn
- moeilijk spreken en moeite met geeuwen (trismus). In het ergste geval kan je je mond nauwelijks openen.
Wanneer moet je hulp zoeken?
Wanneer je symptomen ervaart die kunnen wijzen op een keelabces, moet je steeds een dokter raadplegen. Hiervoor is er steeds een specifieke behandeling met antibiotica en soms is het zelfs noodzakelijk om het abces te openen.
Je kan ook best advies van een dokter vragen wanneer de keelpijn na 10 dagen nog niet voorbij is.
Bij een kind met keelpijn zoek je ook best hulp wanneer het kind suf is, ontroostbaar huilt of risico loopt op uitdroging zoals minder dan de helft drinken of minder plassen.
Wat is een keelabces?
Keelabces betekent dat zich een opeenhoping van pus heeft gevormd achter een van de amandelen in de keel. Het is een infectie diep in het weefsel die voor het lichaam moeilijk te verwijderen is zonder behandeling.
Hoe kan Doktr je helpen?
Via de Doktr-app spreek je snel met een erkende huisarts via video, zonder afspraak. De huisarts kan je helpen bij het beoordelen van de symptomen, je advies geven en een correcte behandeling voorschrijven.
Als je duidelijke symptomen van een keelabces hebt, is digitale zorg niet gepast, maar dan heb je lichamelijke zorg nodig.
Te ziek om te werken? Dan ontvang je een digitaal ziektebriefje in de app.
Krijg snel hulp in de Doktr-app
Meer lezen
Doktr is geen spoeddienst
De huisartsen via de Doktr-app kunnen alleen hulp bieden bij primaire medische of psychologische vragen die geen spoedeisende hulp of ziekenhuisopname vereisen. Indien je een dringende ziekenhuisopname nodig hebt, bel dan naar 112.