RSV
RSV is de afkorting van “respiratory syncytial virus”. Het is één van de meest frequente oorzaken van bronchiolitis. Dit is een veel voorkomende virusinfectie die vaak enkel de bovenste luchtwegen aantast.
RSV-infecties komen voor vanaf de herfst tot in het begin van de lente met een piek in de winter.
RSV kan zich makkelijk van mens tot mens verspreiden. Deze virussen worden overgedragen via druppeltjes in de lucht bij hoesten, niezen of praten.
Bij volwassenen en oudere kinderen beperkt een RSV-infectie zich meestal tot een gewone verkoudheid of een oorontsteking. De infectie verdwijnt spontaan na drie tot zeven dagen. Een exacte diagnose is daarom overbodig.
Bij kinderen jonger dan twee jaar, kinderen met een long- of hartkwaal en bij kinderen met een verminderde weerstand kan de ziekte zich echter ernstiger ontwikkelen. De kleinere vertakkingen van de luchtwegen kunnen geïnfecteerd zijn (bronchiolitis) of er kan een longontsteking ontstaan.
Mogelijke symptomen bij RSV-bronchiolitis of longontsteking zijn:
- Loopneus
- Milde hoest
- Koorts (hoger dan 38°C)
- Verminderde eetlust
Naarmate de RSV-bronchiolitis vordert, kunnen andere symptomen optreden, waaronder:
- Sneller ademen dan normaal
- Pauzes tussen de ademhalingen (soms kan een pauze in de ademhaling meer dan 15 of 20 seconden duren)
- Een fluitend geluid bij het ademen (duurt ongeveer 7 dagen)
- Een ernstige hoest (de hoest kan 14 dagen of langer duren)
- Problemen met eten en drinken (andere symptomen kunnen ervoor zorgen dat je minder zin hebt om te eten). Bij baby’s kan een verstopte neus of een snelle ademhaling het moeilijker maken om borstvoeding te geven of uit een fles te drinken.
Het RSV-virus is zeer besmettelijk. Een goede algemene hygiëne en handhygiëne kan de kans op overdracht verkleinen.
De belangrijkste behandelingen voor een bronchiolitis zijn erop gericht ervoor te zorgen dat je kind voldoende zuurstof krijgt. Daarvoor moet de arts of verpleegster misschien het slijm uit de neus van je kind weghalen, of je kind vochtige lucht of zuurstof geven om te ademen. Dit geldt enkel voor de erge gevallen, meestal gaat de infectie na drie tot zeven dagen vanzelf over.
De arts of verpleegkundige van je kind kan aan de hand van de symptomen vaststellen of je kind bronchiolitis heeft.
In sommige gevallen doen ze testen om de oorzaak te achterhalen. Deze testen kunnen dan ook vastleggen of je kind RSV heeft of een andere virale infectie zoals de griep of de COVID-19.
Meestal gaat het hier om een mond uitstrijkje of een bloedtest om het aantal witte bloedcellen te controleren en te zoeken naar virussen.
Bij ernstige RSV-gevallen die in het ziekenhuis moeten worden opgenomen, kan aanvullend onderzoek nodig zijn. Beeldvormend onderzoek, zoals een röntgenfoto van de borstkas of een CT-scan voor eventuele longcomplicaties. Bloed- en urinekweken kunnen nodig zijn als zuigelingen erg ziek zijn, omdat RSV-gerelateerde bronchiolitis kan voorkomen in combinatie met een urineweginfectie bij pasgeborenen.
Hier zijn enkele zaken die je zelf kan doen:
- Zorg ervoor dat je kind voldoende vocht binnenkrijgt. Bel de dokter of verpleegkundige als je baby minder natte luiers heeft dan normaal.
- Gebruik een luchtbevochtiger in de kamer waar je kind slaapt.
- Als je kind zich ongemakkelijk voelt door koorts, kan je vrij verkrijgbare geneesmiddelen geven, zoals paracetamol of ibuprofen.
LET OP: Lees de instructies zorgvuldig. Geef nooit aspirine aan een kind jonger dan 18 jaar. - Verwijder het slijm uit de neus van je kind met een zuigbol.
- Als je kind ouder is dan 1 jaar, geef dan warme vloeistoffen om de keel te verzachten en het slijm los te maken.
- Leg het hoofd van je kind op kussens als het ouder is dan 1 jaar (gebruik geen kussens voor kinderen jonger dan 1 jaar).
- Slaap in dezelfde kamer als je kind, zodat je meteen kan weten of je kind moeite heeft met ademen
- Rook niet en laat niemand in de buurt van je kind roken.
Als de symptomen van je kind verergeren, bel dan je huisarts of een beschikbare arts via de Doktr-app (of een verpleegkundige) voor advies.
Veel kinderen met bronchiolitis hoeven niet naar de dokter. Maar let wel op enkele belangrijke symptomen.
Bel een ambulance als je kind:
- Zeer moeilijk kan ademen of stopt met ademen
- Blauwe of grijze lippen, tandvlees of nagels heeft
- Begint te grommen
- Het lijkt alsof je kind moe wordt van het ademen
Bel de dokter indien:
- De huid en spieren tussen de ribben van je kind of onder de ribbenkast van je kind eruitziet alsof ze instorten
- De neusgaten van je kind uitpuilen (groter worden) als hij of zij ademhaalt
- Je kind jonger is dan 3 maanden en koorts heeft (hoger dan 38°C)
- Je kind ouder is dan 3 maanden en meer dan 3 dagen koorts heeft (hoger dan 38°C)
- Je baby minder natte luiers heeft dan normaal
- Indien je vragen hebt of bezorgd bent
De huisartsen via de Doktr app kunnen alleen hulp bieden bij primaire medische vragen die geen spoedeisende hulp of ziekenhuisopname vereisen. Indien je een dringende ziekenhuisopname nodig hebt, bel dan naar 112.