Morning-afterpil (noodpil)

Na onbeschermde of onvoldoende beschermde seks helpt de morning-afterpil een ongewenste zwangerschap te vermijden. Hoe werkt de pil? Wanneer moet ze worden ingenomen? Hoe werkzaam is ze? Wij weten raad.

Morning after pilMorning after pil

Wat is de morning-afterpil?

De morning-afterpil, of noodpil, is een manier om zwangerschap te voorkomen als je vergeten bent anticonceptie te gebruiken, als je de pil niet regelmatig neemt of als de bescherming niet heeft gewerkt: bijvoorbeeld als het condoom is gescheurd, als je vergeten bent de pil in te nemen of als je hebt overgegeven of diarree hebt gehad in de uren na het slikken van de pil. Er zijn twee soorten, één op basis van levonorgestrel en één op basis van ulipristal.

Hoe werkt de morning-afterpil?

Dit noodanticonceptiemiddel bevat dezelfde hormonen als de anticonceptiepil, maar in een hogere dosis. Het beschermt tegen zwangerschap door de eisprong te remmen of uit te stellen. Als er echter al bevruchting heeft plaatsgevonden, kan de pil de zwangerschap niet meer onderbreken.

De noodpil is geen voorbehoedsmiddel, maar een noodoplossing na risicovolle seks. Je moet een ander noodanticonceptiemiddel gebruiken als je daarna weer onbeschermde seks hebt. Het is ook raadzaam om een condoom te gebruiken tot 7 dagen na inname van het noodanticonceptiemiddel.

Wanneer kan ik de morning-afterpil innemen? 

Je mag de noodpil meerdere keren in dezelfde maand innemen, er is geen beperking. Ze biedt echter niet zo'n betrouwbare bescherming als de pil of andere anticonceptiemethoden. Omdat de dosis hormonen hoger is, heeft noodanticonceptie ook een grotere impact op het lichaam.

De morning-afterpil is een noodoplossing als je je bescherming vergeten bent, of als deze laatste niet heeft gewerkt. Ze is niet geschikt als regelmatige bescherming tegen zwangerschap. We raden je aan om medisch advies in te winnen om uit te zoeken welke anticonceptiemethode voor jou de beste is.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen?

Dit noodanticonceptiemiddel kan onder andere de volgende bijwerkingen hebben:

  • Invloed op de menstruatiecyclus: de menstruatie kan vroeger of later komen dan verwacht
  • Onregelmatige bloedingen
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid en maagpijn
  • Duizeligheid
  • Pijnlijke borsten (mastodynie), enkel in het geval van de pil op basis van ulipristal

Of je nu ongesteld bent of niet, je moet drie of vier weken na het nemen van de noodpil een zwangerschapstest doen om er zeker van te zijn dat je niet zwanger bent.

Hoe kan Doktr je helpen?

Via de Doktr-app spreek je snel met een erkende huisarts via video, zonder afspraak. De huisarts kan je helpen met advies over noodanticonceptie.

Schreef de dokter een noodanticonceptie voor? Dan vind je het voorschrift meteen terug in de app of op je elektronische identiteitskaart (eID).

Krijg snel hulp in de Doktr-app

Veelgestelde vragen

Hier hebben we enkele korte vragen en antwoorden over de morning-afterpil verzameld. 

  • Is de morning-afterpil doeltreffend?

    De noodpil vermindert het risico om zwanger te worden na onbeschermde seks aanzienlijk. Hoe eerder je ze inneemt, hoe effectiever de bescherming. De werkzaamheid hangt ook af van waar je je in je menstruatiecyclus bevindt, bijvoorbeeld of je onlangs een eisprong hebt gehad. Doe altijd een zwangerschapstest drie tot vier weken na onbeschermde seks.

    Je kunt ook meer vernemen over de werkzaamheid van dit noodanticonceptiemiddel door de informatie bij de verpakking te lezen. Aarzel niet om contact op te nemen met Doktr voor advies over noodpillen en alternatieve anticonceptiemethoden, zoals het koperspiraaltje (IUD), dat tot 5 dagen na de seks kan worden ingebracht.

  • Wanneer moet je de morning-afterpil innemen?

    De morning-afterpil is het meest doeltreffend als ze snel na de onbeschermde seks wordt ingenomen. Afhankelijk van het type noodpil kan dat tot vijf dagen na de seks. Er zijn twee soorten: de pil op basis van levonorgestrel, die binnen drie dagen moet worden ingenomen, en de pil op basis van ulipristal, die binnen vijf dagen na de seks moet worden ingenomen.

  • Wat zijn de risico's van het gebruik van de morning-afterpil?

    Weet dat sommige noodpillen de doeltreffendheid van hormonale anticonceptiemiddelen kunnen beïnvloeden. Als je deze of andere hormonale anticonceptiemiddelen gebruikt, moet je binnen drie dagen kiezen welke noodpillen je wilt innemen.

  • Hoeveel kost de morning-afterpil?

    De pil op basis van levonorgestrel kost tussen de 8 EUR en 10 EUR, maar is gratis voor jongeren onder de 25 die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming. De pil op basis van ulipristal kost 25 EUR. Jongeren onder de 25 met een verhoogde tegemoetkoming betalen een remgeld van 15 EUR.

Vrouw gebruikt Doktr-app op smartphoneScreenshot van de Doktr-app

Raadpleeg snel een erkende huisarts via je smartphone

  • Zonder afspraak
  • Waar je ook bent
  • Digitale voorschriften en ziektebriefjes
Ontdek het op Google PlayDownload in de App Store
QR-code Doktr-app
Scan en download Doktr