
Wat zijn de kenmerken van ADHD?
8 maart 2024
ADHD staat voor attention deficit hyperactivity disorder, een aandoening met verschillende kenmerken die de diagnose kunnen bemoeilijken. Er bestaat echter niet één test om de diagnose van ADHD definitief te stellen. Hiervoor is een gedetailleerde evaluatie nodig, inclusief medisch onderzoek en het bekijken van de voorgeschiedenis.
In onderstaande ADHD kenmerken, herken je misschien soortgelijke patronen bij jezelf of bij iemand die je kent. Deze bewustwording kan een eerste stap zijn naar het erkennen van problemen en het vinden van geschikte ondersteuning om hiermee om te gaan.
Kenmerken van ADHD kan sterk verschillen
ADHD geeft symptomen die kunnen variëren in verschillende omgevingen en die zich op verschillende manieren kunnen manifesteren:
- Je vindt het misschien moeilijk om je te concentreren als er lawaai om je heen is of als je je niet gemotiveerd voelt door de taak.
- Je vindt het misschien moeilijk om lang stil te zitten, bijvoorbeeld om naar een lange lezing te luisteren.
- Je kunt het moeilijk vinden om aan een taak te beginnen.
Als je ADHD of de variant ADD hebt, herken je jezelf misschien in een aantal van de volgende beschrijvingen:
- Je hebt veel gedachten en ideeën tegelijkertijd.
- Je hebt moeite met het beginnen en afmaken van taken.
- Je hebt moeite met het volgen van lange instructies.
- Je hebt moeite om de tijd bij te houden.
- Je vindt het moeilijk om georganiseerd te blijven.
- Je vergeet vaak dingen.
- Je raakt vaak dingen kwijt.
- Je stelt vaak uit wat je moet doen tot het te laat is.
- Je hebt moeite met slapen en draait soms de klok rond.
Sommige mensen herkennen zich ook in een of meer van deze beschrijvingen:
- Je doet dingen voordat je erover nadenkt.
- Je voelt een sterke behoefte om te bewegen.
- Je voelt een innerlijke onrust.
- Je hebt moeite om je stemming onder controle te houden.
- Je vindt het moeilijk om de concentratie te houden bij lezen of schrijven.
ADHD-diagnose
Er bestaat niet één ADHD-test. Om de diagnose ADHD te krijgen, heb je
- al langere tijd problemen
- problemen in het dagelijks leven
- moeilijkheden die op een of andere manier niet verklaard kunnen worden
- moeilijkheden in minstens twee verschillende omgevingen (bijvoorbeeld zowel thuis als op school of op het werk).
Officiële diagnostiek verloopt altijd via een (kinder/jeugd)-psychiater met affiniteit voor ADHD-diagnostiek. De diagnose zal steeds worden gesteld aan de hand van een multidisciplinaire evaluatie bij de psychiater, waarbij in de meeste gevallen ook een psycholoog wordt betrokken. Lees hier meer over op onze adviespagina over ADHD.
Niet kunnen functioneren en presteren zoals anderen, zonder hulp, kan leiden tot:
- een laag gevoel van eigenwaarde
- angst
- depressie
- middelenmisbruik
De sterke kanten van ADHD
Zoek dus hulp en onthoud dat ADHD ook sterke kanten kan hebben die anderen niet hebben:
- Je hebt misschien een sterk doorzettingsvermogen en gedrevenheid voor dingen die je interesseren.
- Je hebt misschien een verhoogde mate van activiteit waardoor fysieke of erg actieve taken sneller tot een goed einde gebracht worden.
- Misschien heb je meer verbeeldingskracht dan anderen en ben je goed in het vinden van creatieve oplossingen.
- Na verloop van tijd vind je vaak oplossingen voor dingen die moeilijk voor je waren vanwege je ADHD als kind, en overactiviteit neemt bij sommige mensen ook af met de jaren. Je positieve kanten en eigenschappen die met je ADHD te maken kunnen hebben, komen daarom meer naar voren als je ouder bent.
Meer weten over ADHD?
Deze adviespagina over ADHD bevat meer informatie en advies over de oorzaken, behandeling en veelgestelde vragen.
Gerelateerde artikels
- Bosbaden is een gezondheidskuur die de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt. Het beste is om het bos van dichtbij te ervaren met al je zintuigen, maar wie niet echt de tijd heeft om naar buiten te gaan kan toch een oppepper krijgen door zich te richten op de bomen buiten het raam. Uit onderzoek blijkt dat ook dit gezondheidseffecten heeft. Medisch gevalideerd door een huisarts
20 maart 2025
De overgang naar de lente kan depressie veroorzaken
De lente brengt meer licht en energie met zich mee, wat voor velen een welkome verandering is. Maar een nieuw seizoen kan ook even wennen zijn. Sommige mensen krijgen bij deze overgang te maken met een depressie of een seizoensgebonden depressie. Hier vind je tips om meer energie te krijgen tijdens de overgang van winter naar lente en te weten wanneer je hulp moet zoeken. Medisch gevalideerd door een huisarts6 maart 2025
Digitaal detoxen kan levenstevredenheid verhogen
We besteden steeds meer tijd achter een scherm, of het nu op sociale media of andere platforms is. Hoewel technologie ons leven op veel manieren makkelijker maakt, kan een overmatige digitale consumptie ons welzijn beïnvloeden. Daarom kiezen steeds meer mensen ervoor om bewust afstand te nemen van hun schermen en een digitale detox te doen. Dit vermindert niet alleen stress, maar draagt ook bij aan een betere mentale gezondheid, een positiever zelfbeeld en een hogere levenskwaliteit. Medisch gevalideerd door een huisarts11 februari 2025
De ultieme gids voor de ideale powernap
Een powernap kan je energie en humeur een boost geven. Het biedt bovendien diverse gezondheidsvoordelen. Toch zijn er ook nadelen aan overdag slapen. Hier bespreken we de mogelijke problemen en geven we je praktische tips om het meeste uit je dutje te halen. Medisch gevalideerd door een huisarts
Doktr is geen spoeddienst
De huisartsen via de Doktr-app kunnen alleen hulp bieden bij primaire medische of psychologische vragen die geen spoedeisende hulp of ziekenhuisopname vereisen. Indien je een dringende ziekenhuisopname nodig hebt, bel dan naar 112.