
6 tips om deze zomer je FOMO te overwinnen
2 juli 2024
Het fenomeen is niet nieuw, maar stelt zich scherper door het toenemende gebruik van internet, waar meldingen en updates schering en inslag zijn. Internetgebruikers zijn nu verbonden wanneer ze maar willen.
Daardoor kunnen ze een psychologische afhankelijkheid ontwikkelen om constant online te zijn, en angst ervaren wanneer ze offline zijn. Deze angst wordt gekenmerkt door een aanhoudende bezorgdheid om verrijkende ervaringen met anderen te missen of er niet aan deel te nemen.
Wat is FOMO?
FOMO, een acroniem voor 'Fear of missing out', betekent de angst om iets te missen. Het is een sociale angst die wordt gekenmerkt door de constante vrees een gebeurtenis, informatie of sociale interactie te missen.
FOMO beperkt zich niet tot sociale evenementen of persoonlijke ervaringen, maar kan ook aanwezig zijn in de professionele omgeving en in verschillende domeinen, zoals investeringen, mode, technologie, enz.
FOMO kan de geestelijke gezondheid van mensen aantasten en leiden tot symptomen zoals stress, angst en depressie. Het kan ervoor zorgen dat we te veel hooi op onze vork nemen, dat we evenementen bijwonen omdat we ons verplicht voelen en niet omdat we dat willen, en dat we dus niet meer luisteren naar onze eigen wensen en behoeften. Wie aan dit syndroom lijdt, scrolt vaak eindeloos door sociale media, controleert obsessief op updates of onderneemt activiteiten alleen maar om ze online te delen in plaats van te genieten van het moment.
Hoe herken je FOMO?
Dit psychologische fenomeen kan zich uiten via verschillende lichamelijke, psychologische en gedragssymptomen.
- Lichamelijke symptomen: wie last heeft van FOMO kan symptomen ervaren zoals een verhoogde hartslag, zweten en zelfs spijsverteringsproblemen, als gevolg van de stress en angst die ze voelen.
- Psychologische symptomen: FOMO kan bijdragen tot een gevoel van tekortschieten, intense jaloezie, chronische ontevredenheid en hoge niveaus van angst en depressie, omdat mensen hun leven voortdurend vergelijken met dat van anderen.
- Gedragssymptomen: FOMO leidt vaak tot het dwangmatig checken van sociale media, terughoudendheid om deel te nemen aan sociale projecten uit angst dat zich iets beters aanbiedt, of zelfs sociale isolatie, omdat de persoon zich overweldigd voelt door de inspanning om bij te blijven met wat hij of zij als een ideaal ervaart.
Deze symptomen kunnen een vicieuze cirkel creëren, die iemand die aan FOMO lijdt nog verder meesleurt en zijn of haar geestelijke gezondheid en welzijn verder ondermijnt.
6 tips om FOMO tegen te gaan
- Ga voor JOMO (Joy Of Missing Out). Leer te genieten van het moment en wees tevreden met wat je aan het doen bent in plaats van je te concentreren op wat anderen doen.
- Beperk je tijd op sociale netwerken. FOMO wordt versterkt door het constant zien van updates van anderen op sociale netwerken. Door de tijd besteed aan scrollen door nieuwsfeeds op sociale netwerken te beperken, verminder je de triggers voor FOMO aanzienlijk.
- Concentreer je op wat positief is. Neem elke dag de tijd om een lijst te maken van de dingen waarvoor je dankbaar bent in je leven. Door je te richten op positieve dingen in plaats van op wat je hebt gemist, kun je je mindset veranderen en van een gebrek een overvloed maken.
- Stel jezelf persoonlijke doelen. Probeer je eigen succes en geluk te definiëren. Stel jezelf persoonlijke, haalbare doelen die je wilt bereiken.
- Wees offline sociaal. Breng meer qualitytime door samen met vrienden en familie in plaats van online. Betekenisvolle interacties en ervaringen geven veel meer voldoening en kunnen gevoelens van FOMO verminderen.
- Wees mild voor jezelf. Het is normaal om af en toe ten prooi te vallen aan FOMO, maar het is belangrijk om niet te streng voor jezelf te zijn als het gebeurt. Erken je gevoelens zonder erover te oordelen en maak van je verlangens een prioriteit.
Hoe kan Doktr je helpen?
Als je hebt geprobeerd om deze tips in de praktijk te brengen en er duiken symptomen op zoals depressie of angst, dan kun je de Doktr-app gebruiken om snel via video met een huisarts oof psycholoog te spreken, zonder wachttijden.
Gerelateerde artikels
- Bosbaden is een gezondheidskuur die de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt. Het beste is om het bos van dichtbij te ervaren met al je zintuigen, maar wie niet echt de tijd heeft om naar buiten te gaan kan toch een oppepper krijgen door zich te richten op de bomen buiten het raam. Uit onderzoek blijkt dat ook dit gezondheidseffecten heeft. Medisch gevalideerd door een huisarts
20 maart 2025
De overgang naar de lente kan depressie veroorzaken
De lente brengt meer licht en energie met zich mee, wat voor velen een welkome verandering is. Maar een nieuw seizoen kan ook even wennen zijn. Sommige mensen krijgen bij deze overgang te maken met een depressie of een seizoensgebonden depressie. Hier vind je tips om meer energie te krijgen tijdens de overgang van winter naar lente en te weten wanneer je hulp moet zoeken. Medisch gevalideerd door een huisarts6 maart 2025
Digitaal detoxen kan levenstevredenheid verhogen
We besteden steeds meer tijd achter een scherm, of het nu op sociale media of andere platforms is. Hoewel technologie ons leven op veel manieren makkelijker maakt, kan een overmatige digitale consumptie ons welzijn beïnvloeden. Daarom kiezen steeds meer mensen ervoor om bewust afstand te nemen van hun schermen en een digitale detox te doen. Dit vermindert niet alleen stress, maar draagt ook bij aan een betere mentale gezondheid, een positiever zelfbeeld en een hogere levenskwaliteit. Medisch gevalideerd door een huisarts11 februari 2025
De ultieme gids voor de ideale powernap
Een powernap kan je energie en humeur een boost geven. Het biedt bovendien diverse gezondheidsvoordelen. Toch zijn er ook nadelen aan overdag slapen. Hier bespreken we de mogelijke problemen en geven we je praktische tips om het meeste uit je dutje te halen. Medisch gevalideerd door een huisarts
Doktr is geen spoeddienst
De huisartsen via de Doktr-app kunnen alleen hulp bieden bij primaire medische of psychologische vragen die geen spoedeisende hulp of ziekenhuisopname vereisen. Indien je een dringende ziekenhuisopname nodig hebt, bel dan naar 112.