
Gestresseerd? 5 tips om te ontspannen
26 maart 2024
Stress is iets wat we allemaal wel eens ervaren, maar soms kan het de overhand nemen en je welzijn aantasten. Hoe vind je nu een balans? Stressonderzoeker Helena Schiller uit Zweden deelt haar beste tips om te leren ontspannen.
Stress in België
Bijna 900.000 werknemers ervaren een te hoge werkstress, vooral binnen de zorgsector en het onderwijs, blijkt uit een bevraging van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) in 2023(1). Ondanks een lichte verbetering in de kwaliteit van jobs in Vlaanderen in de afgelopen jaren, blijft werkstress veruit het grootste knelpunt. Ongeveer een derde van de werknemers met verhoogde werkstress loopt zelfs een verhoogd risico op een burn-out.
Vijf tips om stress te verminderen
1. Ga de natuur in - Wandelen kan stresssymptomen verlichten. Er is ook onderzoek (2) dat bevestigt dat we ons goed voelen als we ons omringen met groene natuur, rust en stilte.
2. Breng tijd door met dieren - Als je bij een dier bent, zoals een paard of een hond, ben je constant in het moment en dwalen je gedachten minder snel af naar werktaken. Ook onderzoek bevestigt dat dieren stress reduceren.(3)
3. Beweeg - Lichaamsbeweging is over het algemeen goed voor stressklachten, maar zorg ervoor dat een bezoek aan de sportschool geen oorzaak van stress wordt. Als je bijvoorbeeld een kantoorjob uitoefent, kan het goed zijn om na het werk iets echt fysieks te doen. Als je een zware fysieke baan hebt, is het aan te raden om thuis uit te rusten.
4. Leg je telefoon weg - Onze hersenen draaien voortdurend en vergeleken met vorige generaties nemen we minder vaak de tijd om te deconnecteren en te ontspannen. Leg je telefoon eens aan de kant, je hoeft niet de hele tijd beschikbaar te zijn.
5. Neem pauzes - Stress is op zich niet schadelijk, als je maar de kans krijgt om te herstellen. Mediteren, yoga of een boek lezen kunnen helpen om te deconnecteren en stress te beperken. Lees hoe je effectief pauze kan nemen om stressproblemen voorkomen.
Bron:
1 Nws, V. (2023, 11 oktober). Bijna 900.000 werknemers hebben te veel werkstress, vooral in zorgsector en onderwijs, blijkt uit bevraging van de SERV. vrtnws.be.
2 Yao, W., Zhang, X., & Gong, Q. (2021). The effect of exposure to the natural environment on stress reduction: A meta-analysis. Urban forestry & urban greening, 57, 126932.
3 Sumner, R. C., & Goodenough, A. E. (2020). A walk on the wild side: How interactions with non‐companion animals might help reduce human stress. People and Nature, 2(2), 395-405.
Gerelateerde artikels
- Bosbaden is een gezondheidskuur die de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt. Het beste is om het bos van dichtbij te ervaren met al je zintuigen, maar wie niet echt de tijd heeft om naar buiten te gaan kan toch een oppepper krijgen door zich te richten op de bomen buiten het raam. Uit onderzoek blijkt dat ook dit gezondheidseffecten heeft. Medisch gevalideerd door een huisarts
20 maart 2025
De overgang naar de lente kan depressie veroorzaken
De lente brengt meer licht en energie met zich mee, wat voor velen een welkome verandering is. Maar een nieuw seizoen kan ook even wennen zijn. Sommige mensen krijgen bij deze overgang te maken met een depressie of een seizoensgebonden depressie. Hier vind je tips om meer energie te krijgen tijdens de overgang van winter naar lente en te weten wanneer je hulp moet zoeken. Medisch gevalideerd door een huisarts6 maart 2025
Digitaal detoxen kan levenstevredenheid verhogen
We besteden steeds meer tijd achter een scherm, of het nu op sociale media of andere platforms is. Hoewel technologie ons leven op veel manieren makkelijker maakt, kan een overmatige digitale consumptie ons welzijn beïnvloeden. Daarom kiezen steeds meer mensen ervoor om bewust afstand te nemen van hun schermen en een digitale detox te doen. Dit vermindert niet alleen stress, maar draagt ook bij aan een betere mentale gezondheid, een positiever zelfbeeld en een hogere levenskwaliteit. Medisch gevalideerd door een huisarts11 februari 2025
De ultieme gids voor de ideale powernap
Een powernap kan je energie en humeur een boost geven. Het biedt bovendien diverse gezondheidsvoordelen. Toch zijn er ook nadelen aan overdag slapen. Hier bespreken we de mogelijke problemen en geven we je praktische tips om het meeste uit je dutje te halen. Medisch gevalideerd door een huisarts
Doktr is geen spoeddienst
De huisartsen via de Doktr-app kunnen alleen hulp bieden bij primaire medische of psychologische vragen die geen spoedeisende hulp of ziekenhuisopname vereisen. Indien je een dringende ziekenhuisopname nodig hebt, bel dan naar 112.