
Effectieve pauzes kunnen stressproblemen voorkomen
5 mei 2024
Pauzes tijdens de werkdag zijn belangrijk om je goed te voelen en efficiënt te werken. Onderzoek toont aan dat sommige pauzes effectiever zijn dan andere. Hier zijn zes tips om op de best mogelijke manier pauzes te nemen.
Vlak voor de paasvakantie is er veel te doen, zowel thuis als op het werk. Stress en druk kunnen gemakkelijk de overhand nemen en alle leuke dingen overschaduwen.
Onderzoek toont aan dat effectieve pauzes een goede manier zijn om zowel productiever als minder gestrest te zijn. Wat je doet tijdens pauzes is ook belangrijk.
De beste manier om pauzes te nemen
- Kort in de ochtend, langer in de namiddag. Langere pauzes zijn niet per definitie beter. In de ochtend zijn micropauzes van een paar minuten vaak al genoeg. In de namiddag, wanneer het energieniveau lager is, heb je misschien een langere pauze nodig om je batterijen op te laden.
- Verander van omgeving. Het beste is om tijdens de pauze een frisse neus te halen, of op zijn minst van omgeving te veranderen.
- Laat schermen achterwege. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen hun pauze gebruiken om door sociale media en dergelijke te gaan, wat niet voor een effectief herstel zorgt. Laat je hersenen tijdens de pauze rusten.
- Lichaamsbeweging. Iets fysieks doen tijdens de pauze is zeer effectief om zowel je welzijn als je efficiëntie te verhogen. Het hoeft geen volledige fitness-sessie te zijn: een blokje om lopen of enkele eenvoudige oefeningen kunnen volstaan.
- Breng tijd door met huisdieren. Voor wie de mogelijkheid heeft, kunnen huisdieren een geweldige manier zijn om effectieve pauzes te nemen. Tijd doorbrengen met huisdieren kan je stresshormonen verlagen en je welzijn verhogen.
- Plan pauzetijd in. Vooral in stressvolle periodes is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er gedurende de dag ruimte is voor pauzes.
Gerelateerde artikels
- Bosbaden is een gezondheidskuur die de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt. Het beste is om het bos van dichtbij te ervaren met al je zintuigen, maar wie niet echt de tijd heeft om naar buiten te gaan kan toch een oppepper krijgen door zich te richten op de bomen buiten het raam. Uit onderzoek blijkt dat ook dit gezondheidseffecten heeft. Medisch gevalideerd door een huisarts
20 maart 2025
De overgang naar de lente kan depressie veroorzaken
De lente brengt meer licht en energie met zich mee, wat voor velen een welkome verandering is. Maar een nieuw seizoen kan ook even wennen zijn. Sommige mensen krijgen bij deze overgang te maken met een depressie of een seizoensgebonden depressie. Hier vind je tips om meer energie te krijgen tijdens de overgang van winter naar lente en te weten wanneer je hulp moet zoeken. Medisch gevalideerd door een huisarts6 maart 2025
Digitaal detoxen kan levenstevredenheid verhogen
We besteden steeds meer tijd achter een scherm, of het nu op sociale media of andere platforms is. Hoewel technologie ons leven op veel manieren makkelijker maakt, kan een overmatige digitale consumptie ons welzijn beïnvloeden. Daarom kiezen steeds meer mensen ervoor om bewust afstand te nemen van hun schermen en een digitale detox te doen. Dit vermindert niet alleen stress, maar draagt ook bij aan een betere mentale gezondheid, een positiever zelfbeeld en een hogere levenskwaliteit. Medisch gevalideerd door een huisarts11 februari 2025
De ultieme gids voor de ideale powernap
Een powernap kan je energie en humeur een boost geven. Het biedt bovendien diverse gezondheidsvoordelen. Toch zijn er ook nadelen aan overdag slapen. Hier bespreken we de mogelijke problemen en geven we je praktische tips om het meeste uit je dutje te halen. Medisch gevalideerd door een huisarts
Doktr is geen spoeddienst
De huisartsen via de Doktr-app kunnen alleen hulp bieden bij primaire medische of psychologische vragen die geen spoedeisende hulp of ziekenhuisopname vereisen. Indien je een dringende ziekenhuisopname nodig hebt, bel dan naar 112.