Checklist voor je reisapotheek
16 april 2024
Of je nu een backpacker bent die de wereld rondreist dan wel een gezinsvakantie gepland hebt, een goed uitgeruste reisapotheek is essentieel. Het kan namelijk het verschil maken tussen genieten van je vakantie en af te rekenen hebben met gezondheidsproblemen onderweg. Hier zijn enkele tips over wat je moet meenemen op reis.
Een reisapotheek kan op verschillende manieren worden samengesteld, afhankelijk van je bestemming en van de activiteiten van je vakantie. Bedenk wat je gaat doen en welke kwaaltjes daarbij kunnen horen.
Met een goede planning en bijhorende reisapotheek vergroot je de kans op een probleemloze vakantie. Genieten maar!
14 tips voor je reisapotheek
Hier zijn enkele tips voor producten die reizen en uitstapjes in de zomer aangenamer kunnen maken:
- Zonnecrème. Vergeet niet producten te kiezen met een voldoende hoge beschermingsfactor tegen de zon die beschermen tegen zowel UVA- als UVB-straling.
- Aftersun. Vergeet niet om je huid na zonnige dagen te hydrateren met hydraterende crème en neem een verkoelende aftersun mee voor als je huid is verbrand.
- Pijnstillers en koortswerende middelen. Een pakje tabletten is het makkelijkst om in te pakken. Vergeet niet om verschillende sterktes in te pakken als dat nodig is, bijvoorbeeld als je met kinderen op reis vertrekt. Er zijn ook orodispergeerbare tabletten (smelttabletten) die tijdens het reizen zonder water kunnen worden ingenomen.
- Cortisonezalf. Verkrijgbaar als kleine tube. Dit helpt goed tegen de jeuk van insectenbeten. Soms helpen kalmerende crèmes zonder cortisone voldoende.
- Pincet. Heb je last van een splinter op vakantie? Met een pincet haal je die er meestal gemakkelijk uit.
- Tekentang. Met een puntig pincet of tekentang kun je een teek uit de huid verwijderen.
- Muggen- en tekenwerende middelen. Voor als je in een muggen- of tekenrijke omgeving bent.
- Pleisters en kompressen. Pleisters in verschillende maten voor verschillende soorten wonden hebben een plek nodig in je reisapotheek. Kompressen, gaasjes en tape kunnen nuttig zijn voor activiteiten waarbij het risico bestaat op grotere wonden of schaafwonden. Steristrips zijn elastische wondsluitingen die kunnen worden gebruikt om kleine, oppervlakkige, gapende wonden af te plakken.
- Blarenpleisters verlichten en bevorderen de genezing van blaren en schaafwonden. Breng ze aan wanneer je blaren begint te voelen, voordat ze te ver zijn geëvolueerd.
- Allergietabletten met antihistamine. Kunnen worden gebruikt bij allergieën en lichte jeuk. In het buitenland zal je bijvoorbeeld doorgaans sterker reageren op muggenbeten, wat kan worden voorkomen met allergietabletten.
- Middel tegen diarree. Diarree gaat vaak vanzelf over, maar in geval van reizigersdiarree of grote problemen met diarree, kan je eventueel darmtransitremmers gebruiken om het ongemak te verminderen. Bij heftige diarree kun je ORS gebruiken om niet uit te drogen. Het is een drankje met speciale suikers en zouten die het lichaam nodig heeft om vocht op te nemen en vast te houden.
- Maagzuurbinder. Heb je snel last van maagzuur? Neem dan iets mee tegen brandend maagzuur of zure oprispingen. Maagklachten verergeren vaak bij het eten van kruidig eten en het drinken van alcohol.
- Middel tegen reisziekte als je daar snel last van hebt.
- Je eigen medicijnen. Vergeet niet om je persoonlijke medicijnen in te pakken. Maar let op, om sommige medicatie op het vliegtuig te mogen meenemen, vraag je best een Europees Medisch Paspoort aan bij een huisarts of apotheek.
Ben je van plan om naar een tropisch land te reizen? Of zijn de hygiënische omstandigheden in het land van bestemming slechter dan bij ons? Bereid je dan extra goed voor samen met een huisarts. Het kan dan nuttig zijn om nog andere medicatie preventief mee te nemen.
Extra tip voor reizen naar het buitenland
Laat onverwachte gezondheidsproblemen je vakantieplannen niet in de weg staan. Met de Doktr-app spreek je snel en zonder afspraak via video met een erkende Belgische huisarts. Waar de zomer je ook brengt, je spreekt altijd met een dokter in je eigen taal.
Ga vol vertrouwen op reis met Doktr aan je zijde!
Gerelateerde artikels
- Voor veel mensen is deze tijd van het jaar een drukke periode op het werk, wat het risico op stress verhoogt. Daarom is het belangrijk om een gezonde balans tussen werk en privé te bewaren, en voldoende tijd voor herstel uit te trekken. Merk je nu al dat je moeite hebt om in het weekend te ontspannen en tot rust te komen? Dat kan een serieus waarschuwingssignaal zijn.
8 oktober 2024
Doktr-app breidt uit met online psychologen
Een cruciale stap voor Doktr als pionier in teleconsultaties Doktr breidt verder uit. Vanaf nu kunnen gebruikers van de Doktr-app niet alleen rekenen op snelle medische zorg van een huisarts, maar ook op professionele psychologische ondersteuning in beide landstalen. Dit is een belangrijke stap in de evolutie van Doktr, dat complete zorg en ondersteuning mogelijk wil maken voor zowel lichamelijke als geestelijke problemen, precies wanneer het nodig is.25 september 2024
Wat zegt je stoelgang over je gezondheid?
De kleur, vorm en geur van je stoelgang zijn belangrijke tekenen van hoe je je voelt. Huisarts Filip Saxena beantwoordt vragen over hoe je stoelgang eruit moet zien, hoe vaak je naar het toilet moet gaan en wanneer je medische hulp moet zoeken.18 september 2024
Begeleiding terug-naar-werk-coördinator nu ook digitaal bij CM Gezondheidsfonds
Leden van CM Gezondheidsfonds die arbeidsongeschikt zijn, kunnen voortaan ook digitaal in gesprek gaan met een terug-naar-werk-coördinator van de mutualiteit. CM sloeg daarvoor de handen in elkaar met de digitale gezondheidsdienstverlener Doktr. “We willen de terugkeer naar werk zo laagdrempelig mogelijk maken”, zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp.
Doktr is geen spoeddienst
De huisartsen via de Doktr-app kunnen alleen hulp bieden bij primaire medische of psychologische vragen die geen spoedeisende hulp of ziekenhuisopname vereisen. Indien je een dringende ziekenhuisopname nodig hebt, bel dan naar 112.