Onze beste tips tegen reisziekte
21 juni 2023
Reisziekte is een veelvoorkomend probleem tijdens boottochten en lange autoritten, vooral bij jonge kinderen. Hier vind je enkele tips over wat je kunt doen om reisziekte te voorkomen.
- Medisch gevalideerd door een huisarts
De eerste symptomen van reisziekte zijn vaak vermoeidheid en geeuwen, gevolgd door misselijkheid, wat kan leiden tot braken.
Een tip om reisziekte te voorkomen is na te denken over waar je gaat zitten:
- Als je met de auto reist, is het goed om voorin te zitten.
- In snelle treinen kun je het beste een stoel kiezen in het middenpad met de minste helling en met je gezicht in de rijrichting.
- Als je met de boot reist, is het goed om in het midden van de boot te gaan zitten, waar je het minst schommelt.
Je kunt het risico op reisziekte ook verminderen door:
- Goed uitgerust aan de reis te beginnen
- Naar buiten te kijken: naar de horizon of op de weg
- Te vermijden om te lezen of films te kijken tijdens het reizen
- Ervoor te zorgen dat je geen honger hebt
- Niet te veel in een keer te eten
- Alcohol en bruisende dranken te vermijden
- Te ontspannen en diep te ademen
- Tijdens het reizen voldoende pauze te nemen
Als dit allemaal niet helpt, bestaat er medicatie tegen reisziekte die je vóór de reis kunt innemen en bij de apotheek kunt kopen.
Heb je voor je kind of jezelf medicatie tegen reisziekte nodig, praat dan rechtstreeks met een huisarts in onze Doktr-app.
Gerelateerde artikels
- Voor veel mensen is deze tijd van het jaar een drukke periode op het werk, wat het risico op stress verhoogt. Daarom is het belangrijk om een gezonde balans tussen werk en privé te bewaren, en voldoende tijd voor herstel uit te trekken. Merk je nu al dat je moeite hebt om in het weekend te ontspannen en tot rust te komen? Dat kan een serieus waarschuwingssignaal zijn.
8 oktober 2024
Doktr-app breidt uit met online psychologen
Een cruciale stap voor Doktr als pionier in teleconsultaties Doktr breidt verder uit. Vanaf nu kunnen gebruikers van de Doktr-app niet alleen rekenen op snelle medische zorg van een huisarts, maar ook op professionele psychologische ondersteuning in beide landstalen. Dit is een belangrijke stap in de evolutie van Doktr, dat complete zorg en ondersteuning mogelijk wil maken voor zowel lichamelijke als geestelijke problemen, precies wanneer het nodig is.25 september 2024
Wat zegt je stoelgang over je gezondheid?
De kleur, vorm en geur van je stoelgang zijn belangrijke tekenen van hoe je je voelt. Huisarts Filip Saxena beantwoordt vragen over hoe je stoelgang eruit moet zien, hoe vaak je naar het toilet moet gaan en wanneer je medische hulp moet zoeken.18 september 2024
Begeleiding terug-naar-werk-coördinator nu ook digitaal bij CM Gezondheidsfonds
Leden van CM Gezondheidsfonds die arbeidsongeschikt zijn, kunnen voortaan ook digitaal in gesprek gaan met een terug-naar-werk-coördinator van de mutualiteit. CM sloeg daarvoor de handen in elkaar met de digitale gezondheidsdienstverlener Doktr. “We willen de terugkeer naar werk zo laagdrempelig mogelijk maken”, zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp.
Doktr is geen spoeddienst
De huisartsen via de Doktr-app kunnen alleen hulp bieden bij primaire medische of psychologische vragen die geen spoedeisende hulp of ziekenhuisopname vereisen. Indien je een dringende ziekenhuisopname nodig hebt, bel dan naar 112.