Buikpijn

De meeste mensen krijgen ooit wel eens pijn in de buik die vervolgens vanzelf weer verdwijnt. Als je echter lange tijd buikpijn of buikkrampen hebt, de klachten erger worden of de pijn regelmatig terugkeert, is het belangrijk om de juiste behandeling te krijgen. Heb je bovendien vaak buikpijn na het eten, dan kan er een probleem zijn van de maag of kan er een voedselallergie of –intolerantie meespelen.

Vrouw met buikpijn

Oorzaken van buikpijn

Onze buik bevat veel verschillende organen zoals de maag, galblaas, alvleesklier, darmen waaronder ook de blindedarm, nieren, milt, lever, eierstokken, eileiders, baarmoeder en prostaat. Dat betekent dat er veel mogelijke oorzaken zijn voor klachten over buikpijn.

Wanneer de pijn vrij plots opkomt, is dat meestal te wijten aan een virale maag-darminfectie, beter gekend als ‘buikgriep’. Deze infectie geeft meestal klachten zoals algemene buikpijn, braken en/of diarree. Er kan ook lichte koorts optreden, voornamelijk bij kinderen. Plotse buikpijn kan echter ook het teken zijn van een meer ernstige infectie of probleem. Bij volgende klachten, vraag je best advies van een dokter:

  • Hoge koorts
  • Scherpe, stekende pijn in een bepaald deel van de buik
  • Pijn die steeds verergert
  • Pijn die uitstraalt naar de rug of de lies
  • Bloed bij de stoelgang of vaginaal bloedverlies

Bij het onderzoeken van langdurige buikpijn en buikkrampen controleren we ook of je andere symptomen hebt en hoe je je in het algemeen voelt om te bepalen waaraan de pijn te wijten kan zijn. Het totaalplaatje bevat namelijk belangrijke aanwijzingen. Je kan bijvoorbeeld aanhoudende buikpijn hebben en tegelijkertijd andere symptomen ontwikkelen, zoals:

  • Gewichtsverlies zonder reden
  • Abnormale stoelgang
  • Oververmoeidheid

Dat zijn duidelijke tekenen dat je een dokter moet raadplegen zodat de symptomen verder onderzocht worden. Grondige onderzoeken en een staalname van de stoelgang zijn vaak nodig om de oorzaak van je pijn in de buik te achterhalen.

Oorzaken van een opgezette buik

Een gespannen en opgezette buik kan onder andere veroorzaakt worden door het premenstrueel syndroom (PMS), gasvorming, obstipatie, of gewoon een trage werking van de maag. Vaak herkennen mensen na verloop van tijd de oorzaken, weten ze hoe hun maag reageert en waaraan deze symptomen kunnen worden toegeschreven. Veranderen de symptomen echter plotseling, bijvoorbeeld in de vorm van extra veel gasvorming of een veranderde stoelgang zonder reden? Dan is het een goed idee om contact op te nemen met je dokter om te controleren wat de oorzaak kan zijn.

Wanneer moet ik een dokter raadplegen met buikpijn?

Omdat symptomen en ongemakken in onze buik door zoveel verschillende dingen kunnen worden veroorzaakt, is het niet altijd gemakkelijk om te bepalen wanneer het tijd is om hulp te zoeken. Als je je onzeker voelt, kan je contact opnemen via doktr voor hulp bij het beoordelen van de symptomen.

Hoe kan Doktr je helpen?

Via de Doktr-app spreek je snel met een erkende huisarts via video, zonder afspraak. De huisarts kan je helpen bij het beoordelen van de symptomen, je advies geven en een correcte behandeling voorschrijven.

Bij maagklachten, buikkrampen en buikpijn kan soms een lichamelijk onderzoek en staalname nodig zijn om de oorzaak te onderzoeken. In dat geval verwijzen ze je door naar de juiste instantie.

Schreef de dokter medicatie voor? Dan vind je de voorschriften meteen terug in de app of op je elektronische identiteitskaart (eID). Te ziek om te werken? Dan ontvang je een digitaal ziektebriefje in de app.

Krijg snel hulp in de Doktr-app

Vrouw gebruikt Doktr-app op smartphoneScreenshot van de Doktr-app

Raadpleeg snel een erkende huisarts via je smartphone

  • Zonder afspraak
  • Waar je ook bent
  • Digitale voorschriften en ziektebriefjes
Ontdek het op Google PlayDownload in de App Store
QR-code Doktr-app
Scan en download Doktr