Veel redenen om minder suiker te eten
20 april 2024
Onderzoekers in de Verenigde Staten en China hebben een grootschalig overzicht gemaakt van 8.601 onderzoeken naar de invloed van suiker op onze gezondheid. Ze concluderen dat het belangrijk is om de hoeveelheid suiker in eten en drinken te verminderen, vooral voor kinderen en jongeren.
Veel mensen consumeren meer suiker dan wordt aanbevolen, wat in verband kan worden gebracht met een verhoogd risico op obesitas, diabetes, mentale aandoeningen en hartproblemen.
Grootschalig onderzoek naar de invloed van suiker
In een artikel in de British Medical Journal hebben Amerikaanse en Chinese onderzoekers alle studies verzameld die ze konden vinden over de invloed van suiker in voeding en drank op de gezondheid.
Het materiaal omvat 8.601 onderzoeken en heeft betrekking op zogenaamde vrije suikers in eten en drinken, d.w.z. toegevoegde suikers en suikers die van nature aanwezig zijn in siropen, honing, vruchtenconcentraat en vruchtensappen.
Geen voordelen, wel veel nadelen
De onderzoekers vonden geen duidelijke voordelen van de toevoeging van vrije suikers aan eten en drinken, maar wel veel nadelen, waaronder een verhoogd risico op:
- Obesitas
- Diabetes
- Hartziekten
- Jicht
- Verschillende vormen van kanker
- Depressie
- Cariës (gaatjes)
Minder frisdrank en gezoete dranken
De onderzoekers merkten op dat veel studies op dit gebied van mindere kwaliteit zijn en dat er meer onderzoek nodig is om verbanden vast te stellen. Maar zelfs met de gegevens die vandaag beschikbaar zijn, kunnen er al enkele aanbevelingen worden gedaan:
- Beperk je inname van vrije suikers (toegevoegde suikers, honing, enz.) tot minder dan 25 gram per dag, wat overeenkomt met ongeveer zes theelepels.
- Beperk je inname van frisdrank en gezoete drank (waaronder sap) tot maximaal 20-35 cl per week.
- Verander het consumptiepatroon van kinderen en tieners, die over het algemeen te veel suiker consumeren.
De hoeveelheid suiker die door onderzoekers wordt aanbevolen, is minder dan de hoeveelheid die wordt aanbevolen door de WHO. De WHO adviseert om niet meer dan 10% van je totale calorie-inname uit suiker te halen. Voor een gemiddelde volwassene (met een calorie-inname van 2000 kcal) komt dit overeen met minder dan 50 gram suiker per dag.
Hoe kun je minder suiker eten?
Het is uiteraard een goed idee snoep, frisdrank, zoete dranken en gebak te beperken. Maar om onder de aanbevolen hoeveelheid te komen, moet je ook naar je gewone voeding kijken, vooral naar wat je niet zelf bereidt. Hier zijn enkele voorbeelden van voedingsmiddelen die vaak onnodig veel suiker bevatten:
- Fruityoghurt
- Ketchup
- Kant-en-klaarmaaltijden
- Gezoet brood
- Bepaalde alcohol, bijvoorbeeld wijn en cocktails
- Ontbijtgranen en muesli
- Kant-en-klare saus
Gerelateerde artikels
- Het is hoogseizoen voor skireizen, en de wintervakantie komt snel dichterbij. Kinesist Christofer Jakobsson Schenström deelt tips om je lichaam in vorm te krijgen voor heerlijke dagen op de piste.
6 januari 2025
IJsberen of winterzwemmen: 7 gezondheidsvoordelen
Koude baden, ook wel ijsberen of winterzwemmen genoemd, komt de mentale gezondheid ten goede en kan obesitas en hartaandoeningen voorkomen.2 december 2024
Wat zegt je snot over je gezondheid?
Geel, groen, bruin of kleurloos snot? Hard of waterig? En kun je aan het snot zien wat voor ziekte je hebt? Huisarts Filip Saxena helpt ons te begrijpen wat snot kan vertellen over ziektes, infecties en allergieën en wanneer je medische hulp moet zoeken. Medisch gevalideerd door een huisarts25 september 2024
Wat zegt je stoelgang over je gezondheid?
De kleur, vorm en geur van je stoelgang zijn belangrijke tekenen van hoe je je voelt. Huisarts Filip Saxena beantwoordt vragen over hoe je stoelgang eruit moet zien, hoe vaak je naar het toilet moet gaan en wanneer je medische hulp moet zoeken.
Doktr is geen spoeddienst
De huisartsen via de Doktr-app kunnen alleen hulp bieden bij primaire medische of psychologische vragen die geen spoedeisende hulp of ziekenhuisopname vereisen. Indien je een dringende ziekenhuisopname nodig hebt, bel dan naar 112.