Help, heb ik kanker?
3 februari 2023
Op 4 februari was het Wereldkankerdag. De impact van de ziekte wordt op deze dag wereldwijd onder de aandacht gebracht. Kanker doet veel met je, zowel lichamelijk als geestelijk. Ons lichaam stuurt signalen uit die kunnen wijzen op kanker. Door erop te letten verhoog je je kansen om een eventuele kanker in een vroeger stadium op te sporen. Op die manier kan een minder agressieve behandeling volstaan, en verhoogt je kans op genezing.
Inhoud:
· Wat is kanker?
· 10 meest voorkomende alarmsignalen
· Geen paniek of toch ongerust?
· Wist je dat: je levensstijl is van belang
Kanker, een ziekte in veel vormen. Wat is het?
In 2020 werden in België 68.782 nieuwe diagnoses van kanker vastgesteld. Maar wat is kanker eigenlijk? Kanker is een groep ziektes waarin abnormale cellen zich op een chaotische manier delen en verspreiden. Die abnormale cellen vormen meestal een massa, ook wel beter gekend als een ‘tumor’. Een tumor kan kwaadaardig of goedaardig zijn.
Kanker wordt veroorzaakt wanneer het erfelijke materiaal van de cel (DNA) wordt beschadigd zonder te worden hersteld. Deze beschadigingen worden ‘mutaties’ genoemd. Wanneer er genoeg mutaties opgehoopt zijn in één cel is ontstaat de eerste kankercel. Vaak zitten er vele jaren tussen de eerste mutaties en het ontstaan van die eerste kankercel.
Bij kanker spreken we vaak over een “stille ziekte”, aangezien die vaak traag evolueert en in het begin meestal weinig of geen klachten zijn. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee! Door attent te zijn voor onderstaande symptomen verhoog je je kansen om een eventuele kanker in een vroeger stadium op te sporen. En hierdoor verhoog je dus je kans op een mildere behandeling of genezing.
De 10 meest voorkomende alarmsignalen
Bij iedere vorm van kanker geldt: hoe eerder je erbij bent, hoe beter! Let daarom goed op volgende symptomen:
- Hardnekkige heesheid of hoest, vooral bij rokers en ex-rokers
- Moeilijk slikken, vooral bij mensen die roken en alcohol drinken
- Plotse verandering van de stoelgang (constipatie, diarree of afwisseling van beide)
- Problemen bij het plassen, vooral mannen boven de 45 jaar moeten hier attent op zijn
- Gewichtsverlies, vermoeidheid of aanhoudende koorts zonder duidelijke oorzaak
- Abnormaal bloedverlies, zoals:
- vaginaal buiten de maandstonden of na de menopauze
- bloed in de urine, de ontlasting of fluimen
- spontaan opduikende blauwe plekken
7. Knobbeltje of zwelling, eender waar op het lichaam (bijvoorbeeld: teelbal, borst, onder de huid...)
8. Bij vrouwen: een plotselinge verandering van de borst (samentrekking van de huid, uitstroming, roodheid...)
9. Wijziging of verschijning van een pigmentvlek op de huid
10. Niet-genezende wonde in de mond of op de huid
Niet direct een reden tot paniek maar toch ongerust?
Via deze signalen kan je te weten komen of je kanker hebt. Toch hoef je bij het ontstaan van deze alarmsignalen echter niet direct in paniek geraken. Bij de meeste mensen zijn deze alarmsignalen geen teken van kanker, maar van een andere aandoening. Wees aandachtig maar vrees niet onmiddellijk het ergste. Consulteer best eerst een arts.
Zodra de alarmsignalen langer dan twee weken aanslepen raadpleeg je toch best een arts, want dan spreken we van hardnekkige alarmsignalen, wat wel op kanker kan wijzen. Of deze aanhoudende klacht het gevolg is van kanker kan een arts na medisch onderzoek bepalen.
Heb je deze aanhoudende klachten opgemerkt of ben je toch ongerust? Spreek dan jouw vaste dokter of een beschikbare dokter via de Doktr-app en krijg op een veilige en snelle manier medisch advies.
Wist je dat?
Onze levenswijze speelt hierbij een enorm belangrijke rol bij. Veroudering en erfelijkheid zijn risicofactoren van kanker die onvermijdbaar zijn. Maar een aangepaste en gezonde levensstijl kan het risico op kanker met meer dan 1/3 verkleinen. Er is een Europese Code tegen kanker opgesteld die bestaat uit 12 eenvoudige aanbevelingen om de kansen van kanker te verminderen. Geef kanker minder kans door op volgende 12 manieren te gaan voor een gezonder leven!
Bronnen:
Wat is kanker? | Stichting tegen Kanker
Alarmsignalen voor kanker | Stichting tegen Kanker
Belgian Cancer Registry — Cijfers over kanker (kankerregister.org)
Gerelateerde artikels

28 februari 2023
Weet je wat de gevolgen zijn van slaaptekort op je lichaam?
Ben jij een van de vele mensen die ’s nachts liggen te woelen en niet in slaap geraken? Zo ja, dan ben je niet alleen. Miljoenen mensen over de hele wereld hebben moeite om elke nacht de aanbevolen 8 uur slaap te krijgen. Slaap is nochtans enorm belangrijk. Als we niet genoeg slaap krijgen, lijden ons lichaam en onze geest daar helaas op allerlei manieren onder. Gezien de uiteenlopende en belangrijke gevolgen van slaaptekort, komt het niet als een verrassing dat studies hebben aangetoond dat onvoldoende slaap verband houdt met een hoger algemeen risico op overlijden en een lagere levenskwaliteit.
In deze blogpost kijken we verder naar de symptomen en gevolgen van slaaptekort voor je lichaam. Bovendien geven we ook nog zes tips mee voor een betere nachtrust!

9 december 2022
Moet je je laten vaccineren tegen griep?
Je laten vaccineren is de beste manier om jezelf en anderen te beschermen tegen de seizoensgriep. Omwille van de COVID-19 epidemie is het ook dit jaar extra belangrijk dat de risicogroepen zich maximaal laten vaccineren tegen de griep. Dat geldt ook voor gezonde personen vanaf 50 jaar.

27 oktober 2022
Hoe herken je een luchtweginfectie?
Het aantal mensen met luchtweginfecties zit de afgelopen tijd in een stijgende lijn. Twee tot vijf keer per jaar worden we er door overvallen: gesnotter, gehoest, pijn in de keel. Kortom, een luchtweginfectie. Snotteren en hoesten zijn vaak de eerste waarschuwingssignalen van een verkoudheid.
De huisartsen via de Doktr app kunnen alleen hulp bieden bij primaire medische vragen die geen spoedeisende hulp of ziekenhuisopname vereisen. Indien je een dringende ziekenhuisopname nodig hebt, bel dan naar 112.