Moet je je laten vaccineren tegen griep?

9 december 2022

Je laten vaccineren is de beste manier om jezelf en anderen te beschermen tegen de seizoensgriep. Omwille van de COVID-19 epidemie is het ook dit jaar extra belangrijk dat de risicogroepen zich maximaal laten vaccineren tegen de griep. Dat geldt ook voor gezonde personen vanaf 50 jaar. 

Patiënt krijgt griepvaccinPatiënt krijgt griepvaccin

Wanneer vaccineren tegen het griepvirus? 
De jaarlijkse griepvaccinatie wordt best toegediend tussen midden oktober en eind december. Het vaccin beschermt pas goed na twee weken en is maar goed voor één winterperiode. Want elk jaar circuleren er andere types griepvirussen en de samenstelling van het vaccin moet telkens worden aangepast. Het griepvaccin is veilig, ook tijdens de zwangerschap.  

Welk griepvaccin voor 2022-2023? 

In België zijn er voor het griepseizoen 2022-2023 vier quadrivalente griepsvaccins (twee influenza A- en twee influenza B-componenten) beschikbaar:  

 • Alpha-RIX Tetra 
 • Vaxigrip Tetra 
 • Influvac Tetra 
 • Efluelda, een “hoog gedoseerd” vaccin voor 65-plussers. Deze vergoedt het RIZIV alleen voor mensen die in een instelling verblijven (rusthuis, bejaardentehuis,…)  

Als de arts "griepvaccin" voorschrijft in plaats van een vaccinnaam, kan de apotheker kiezen om één van de eerste drie bovengenoemde vaccins te geven. 

Kinderen die voor de eerste keer worden gevaccineerd en jonger zijn dan 9 jaar moeten binnen de 4 weken een tweede dosis krijgen.  

Hoe moet ik mij laten vaccineren? 

50-plussers kunnen zonder voorafgaand voorschrift het griepvaccin gaan ophalen bij de apotheek. De apotheker zal je leeftijd controleren en enkele vragen stellen (over mogelijke allergieën). De apotheker zal je nadien het vaccin voorschrijven en afleveren en advies geven hoe je dit het best bewaart. Nadien maak je een afpsraak bij je huisarts om je griepvaccin toe te dienen.   

Voor personen die tot een risicogroep behoren is de situatie anders. Behoor je tot een risicogroep, dan heb je wel een medisch voorschrift nodig van je huisarts voor je naar de apotheker gaat. Je krijgt wel prioriteit om je vaccin af te halen.  

Behoor je niet tot een risicogroep en je bent geen 50 jaar? Dan heb je  ook een voorschrift nodig voor je naar de apotheker gaat. De apotheker zal je het vaccin afleveren in functie van de beschikbaarheid nadat de prioritaire doelgroepen gevaccineerd zijn.  

Wie behoort er tot een risicogroep? 

 • Personen met een risico op complicaties 
 • Zwangere vrouwen 
 • Iedereen ouder dan 6 maanden die lijdt aan een chronische aandoening van longen, hart, lever, nieren, aan metabole of neuromusculaire aandoeningen of een immuniteitsstoornis hebben 
 • Iedereen vanaf 65 jaar 
 • Personen die verblijven in een instelling 
 • Kinderen tussen 6 maanden en 18 jaar onder aspirinetherapie 
 • Personen werkzaam in de gezondheidssector 
 • Personen die onder hetzelfde dak wonen dan; 
 • De risicopersonen uit groep 1 
 • Kinderen jonger dan 6 maand 
 • Gezonde mensen vanaf 50 jaar (ook al hebben ze geen risicoaandoening). Bespreek dit best met je huisarts. Mensen die roken, excessief drinken en zwaarlijvig zijn (BMI>30) hebben ook meer kans op complicaties.  

Kan ik bijwerkingen krijgen van het griepvaccin? 

Op de plaats van de prik kan je de eerste dag wat pijn, roodheid of een kleine zwelling hebben. Hoofdpijn en koorts kunnen ook voorkomen, maar dit is zeldzaam. Allergische reacties komen zelden voor. Als je een allergische reactie kreeg op een eerdere vaccinatie bespreek je dit het best eerst even met je huisarts.  

Krijg je de griep door je griepvaccin? 

Nee, het bevat geen levende virusdeeltjes en kan dus geen griep veroorzaken. Het vaccin doet je lichaam wel verdedigingsstoffen aanmaken, maar maakt je niet ziek. Ben je kort na je inspuiting toch ziek? Dan werd je waarschijnlijk net voor je prik reeds besmet of heb je te maken met een ander virus.  

Hoeveel kost het griepvaccin? 

De kostprijs van het vaccin bedraagt in het algemeen ongeveer 16 euro.  

Behoor je tot een risicogroep? Dan betaal je ongeveer 4 euro (2,5 euro voor mensen die een verhoogde tegemoetkoming hebben). 

Behoor je niet tot een risicogroep? Dan betaal je de volledige prijs van ongeveer 16 euro.  

Verblijf je in een gesubsidieerde zorginstelling? Dan is het vaccin gratis (het gaat hier om woonzorgcentra, psychiatrische instellingen voor lang verblijf of instellingen voor personen met een beperking)  

Gerelateerde artikels

Vrouw gebruikt Doktr-app op smartphoneScreenshot van de Doktr-app

Raadpleeg snel een erkende huisarts via je smartphone

 • Zonder afspraak
 • Waar je ook bent
 • Digitale voorschriften en ziektebriefjes
Ontdek het op Google PlayDownload in de App Store
QR-code Doktr-app
Scan en download Doktr