Moet je je laten vaccineren tegen griep?
9 december 2022
Je laten vaccineren is de beste manier om jezelf en anderen te beschermen tegen de seizoensgriep. Omwille van de COVID-19 epidemie is het ook dit jaar extra belangrijk dat de risicogroepen zich maximaal laten vaccineren tegen de griep. Dat geldt ook voor gezonde personen vanaf 50 jaar.
- Medisch gevalideerd door een huisarts
Wanneer vaccineren tegen het griepvirus?
De jaarlijkse griepvaccinatie wordt best toegediend tussen midden oktober en eind december. Het vaccin beschermt pas goed na twee weken en is maar goed voor één winterperiode. Want elk jaar circuleren er andere types griepvirussen en de samenstelling van het vaccin moet telkens worden aangepast. Het griepvaccin is veilig, ook tijdens de zwangerschap.
Welk griepvaccin voor 2022-2023?
In België zijn er voor het griepseizoen 2022-2023 vier quadrivalente griepsvaccins (twee influenza A- en twee influenza B-componenten) beschikbaar:
- Alpha-RIX Tetra
- Vaxigrip Tetra
- Influvac Tetra
- Efluelda, een “hoog gedoseerd” vaccin voor 65-plussers. Deze vergoedt het RIZIV alleen voor mensen die in een instelling verblijven (rusthuis, bejaardentehuis,…)
Als de arts "griepvaccin" voorschrijft in plaats van een vaccinnaam, kan de apotheker kiezen om één van de eerste drie bovengenoemde vaccins te geven.
Kinderen die voor de eerste keer worden gevaccineerd en jonger zijn dan 9 jaar moeten binnen de 4 weken een tweede dosis krijgen.
Hoe moet ik mij laten vaccineren?
50-plussers kunnen zonder voorafgaand document het griepvaccin gaan ophalen bij de apotheek. De apotheker zal je leeftijd controleren en enkele vragen stellen (over mogelijke allergieën). De apotheker zal je nadien het vaccin voorschrijven en afleveren en advies geven hoe je dit het best bewaart. Nadien maak je een afpsraak bij je huisarts om je griepvaccin toe te dienen.
Voor personen die tot een risicogroep behoren is de situatie anders. Behoor je tot een risicogroep, dan heb je wel een medisch document nodig van je huisarts voor je naar de apotheker gaat. Je krijgt wel prioriteit om je vaccin af te halen.
Behoor je niet tot een risicogroep en je bent geen 50 jaar? Dan heb je ook een document nodig voor je naar de apotheker gaat. De apotheker zal je het vaccin afleveren in functie van de beschikbaarheid nadat de prioritaire doelgroepen gevaccineerd zijn.
Wie behoort er tot een risicogroep?
- Personen met een risico op complicaties
- Zwangere vrouwen
- Iedereen ouder dan 6 maanden die lijdt aan een chronische aandoening van longen, hart, lever, nieren, aan metabole of neuromusculaire aandoeningen of een immuniteitsstoornis hebben
- Iedereen vanaf 65 jaar
- Personen die verblijven in een instelling
- Kinderen tussen 6 maanden en 18 jaar onder aspirinetherapie
- Personen werkzaam in de gezondheidssector
- Personen die onder hetzelfde dak wonen dan;
- De risicopersonen uit groep 1
- Kinderen jonger dan 6 maand
- Gezonde mensen vanaf 50 jaar (ook al hebben ze geen risicoaandoening). Bespreek dit best met je huisarts. Mensen die roken, excessief drinken en zwaarlijvig zijn (BMI>30) hebben ook meer kans op complicaties.
Kan ik bijwerkingen krijgen van het griepvaccin?
Op de plaats van de prik kan je de eerste dag wat pijn, roodheid of een kleine zwelling hebben. Hoofdpijn en koorts kunnen ook voorkomen, maar dit is zeldzaam. Allergische reacties komen zelden voor. Als je een allergische reactie kreeg op een eerdere vaccinatie bespreek je dit het best eerst even met je huisarts.
Krijg je de griep door je griepvaccin?
Nee, het bevat geen levende virusdeeltjes en kan dus geen griep veroorzaken. Het vaccin doet je lichaam wel verdedigingsstoffen aanmaken, maar maakt je niet ziek. Ben je kort na je inspuiting toch ziek? Dan werd je waarschijnlijk net voor je prik reeds besmet of heb je te maken met een ander virus.
Hoeveel kost het griepvaccin?
De kostprijs van het vaccin bedraagt in het algemeen ongeveer 16 euro.
Behoor je tot een risicogroep? Dan betaal je ongeveer 4 euro (2,5 euro voor mensen die een verhoogde tegemoetkoming hebben).
Behoor je niet tot een risicogroep? Dan betaal je de volledige prijs van ongeveer 16 euro.
Verblijf je in een gesubsidieerde zorginstelling? Dan is het vaccin gratis (het gaat hier om woonzorgcentra, psychiatrische instellingen voor lang verblijf of instellingen voor personen met een beperking)
Gerelateerde artikels
- Voor veel mensen is deze tijd van het jaar een drukke periode op het werk, wat het risico op stress verhoogt. Daarom is het belangrijk om een gezonde balans tussen werk en privé te bewaren, en voldoende tijd voor herstel uit te trekken. Merk je nu al dat je moeite hebt om in het weekend te ontspannen en tot rust te komen? Dat kan een serieus waarschuwingssignaal zijn.
8 oktober 2024
Doktr-app breidt uit met online psychologen
Een cruciale stap voor Doktr als pionier in teleconsultaties Doktr breidt verder uit. Vanaf nu kunnen gebruikers van de Doktr-app niet alleen rekenen op snelle medische zorg van een huisarts, maar ook op professionele psychologische ondersteuning in beide landstalen. Dit is een belangrijke stap in de evolutie van Doktr, dat complete zorg en ondersteuning mogelijk wil maken voor zowel lichamelijke als geestelijke problemen, precies wanneer het nodig is.25 september 2024
Wat zegt je stoelgang over je gezondheid?
De kleur, vorm en geur van je stoelgang zijn belangrijke tekenen van hoe je je voelt. Huisarts Filip Saxena beantwoordt vragen over hoe je stoelgang eruit moet zien, hoe vaak je naar het toilet moet gaan en wanneer je medische hulp moet zoeken.18 september 2024
Begeleiding terug-naar-werk-coördinator nu ook digitaal bij CM Gezondheidsfonds
Leden van CM Gezondheidsfonds die arbeidsongeschikt zijn, kunnen voortaan ook digitaal in gesprek gaan met een terug-naar-werk-coördinator van de mutualiteit. CM sloeg daarvoor de handen in elkaar met de digitale gezondheidsdienstverlener Doktr. “We willen de terugkeer naar werk zo laagdrempelig mogelijk maken”, zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp.
Doktr is geen spoeddienst
De huisartsen via de Doktr-app kunnen alleen hulp bieden bij primaire medische of psychologische vragen die geen spoedeisende hulp of ziekenhuisopname vereisen. Indien je een dringende ziekenhuisopname nodig hebt, bel dan naar 112.