Elke dag bewust leven versterkt je mentale gezondheid
17 juli 2023
Dankzij de juiste beschermende factoren ben je beter opgewassen tegen de tegenslagen van het leven. Hoe je in het dagelijkse leven staat, is van groot belang. Hier vind je enkele tips voor alledaagse keuzes die je sterker maken en je beter beschermen tegen mentale (en lichamelijke) ziekten.
De meeste mensen weten wat psychische aandoeningen, zoals depressie en angst, inhouden. Maar wat is de definitie van een goede geestelijke gezondheid? Het is meer dan alleen de afwezigheid van psychische aandoeningen. Een goede geestelijke gezondheid betekent bijvoorbeeld dat je in staat bent:
- het meeste te halen uit je capaciteiten en je potentieel te benutten;
- om te gaan met de ups en downs van het leven;
- volledig deel te nemen aan verschillende contexten en een actieve rol te spelen in je familie, je vriendenkring, op het werk en in de samenleving.
Dit betekent dat je, ondanks een psychische aandoening maar met de nodige ondersteuning en behandeling, toch een positieve geestelijke gezondheid kunt genieten. Het betekent ook dat, ongeacht je startpositie, of je nu een goede of slechte geestelijke gezondheid hebt, je de mogelijkheid hebt om invloed uit te oefenen op je situatie.
Risicofactoren en beschermende factoren
Je geestelijke gezondheid hangt af van veel dingen. Sommige factoren versterken de geestelijke gezondheid. Dit zijn beschermende factoren. Andere zaken verhogen het risico op geestelijke gezondheidsproblemen. Dit zijn zogenaamde risicofactoren.
Tegen bepaalde risicofactoren kunnen we onszelf niet beschermen, bijvoorbeeld de dood van een dierbare, een ernstige ziekte, werkloosheid, verlaten worden door een geliefde, enzovoort. Anderzijds kunnen we met wat geluk rekenen op een aantal beschermende factoren, zoals een liefdevolle en ondersteunende omgeving, goede vrienden, gezonde kinderen, een interessante baan die zorgt voor een goed inkomen.
Maar naast wat we niet zelf in de hand hebben, is er een ander belangrijk aspect, dat net zo belangrijk is, namelijk de manier waarop we in het dagelijkse leven staan. Veel mensen beseffen niet dat alle kleine keuzes die we dagelijks maken samen een geheel vormen dat ons kan beschermen tegen of net blootstellen aan een verhoogd risico op ziekte. Fysieke en mentale aspecten zijn nauw met elkaar verbonden. Wat goed is voor het lichaam is ook goed voor de geest, en omgekeerd.
Alledaagse keuzes die je beter beschermen tegen geestelijke gezondheidsproblemen
Hoe het ook met je geestelijke gezondheid is gesteld, je kunt ze altijd verbeteren door de keuzes die je elke dag maakt. Dit klinkt misschien kort door de bocht, maar het is echt waar! En het hoeven geen grote aanpassingen te zijn. Je zorgt voor een enorme impact door kleine veranderingen die nieuwe gewoontes worden, als je ze consequent en elke dag toepast.
Enkele voorbeelden:
- Besteed elke dag 10 minuten aan meditatie. Er zijn verschillende apps die je bij het mediteren kunnen helpen.
- Maak een omweg van of naar je werk, zodat je langs een bos of park komt. Observeer de bomen, adem de geur in en let op de wisseling van de seizoenen.
- Breng als ouder elke weekdag 10 minuten geconcentreerd met je kinderen door.
- Download een van de vele apps om 7 minuten lichaamsbeweging te nemen en doe dit ook elke dag.
- Sluit elke avond af door te noteren waarvoor je dankbaar bent.
- Las altijd een weldoende lunchpauze in door een korte wandeling buiten te maken.
- Trek elke dag een moment uit met je goede vrienden. Likes geven op sociale media is niet voldoende: loop liever even langs of geef een belletje.
Gerelateerde artikels

14 augustus 2023
Staan, zitten of liggen op het werk?
Rechtopstaand werken voor een betere gezondheid is een trend. Met de toename van thuiswerk tijdens de pandemie hebben veel mensen hun in de hoogte verstelbare bureau gemist.
Maar verbetert rechtopstaand werken echt de gezondheid? Nee, niet echt, zo blijkt. Het belangrijkste zijn pauzes, afwisseling en dagelijkse beweging.

3 augustus 2023
Hoe kun je het beste brandwonden verzorgen?
Als de zomer zindert, zindert de barbecue ook! Hete grills en open vuur kunnen jammer genoeg leiden tot ernstige brandwonden, dus neem de nodige voorzorgsmaatregelen. Houd een EHBO-doos bij de hand en leer hoe je brandwonden op de juiste manier kunt verzorgen.

26 juni 2023
Omani (25): “Net als facetimen, maar dan met een dokter.”
Net zoals vele twintigers ontdekt Omani graag een stukje van de wereld. Maar hoe graag ze ook in internationale wateren zwemt, haar oorontstekingen durven wel eens haar vakantieplannen te verstoren. Met de Doktr-app op zak heeft ze altijd de geruststelling die ze zoekt. Waar dan ook.

28 februari 2023
Weet je wat de gevolgen zijn van slaaptekort op je lichaam?
Ben jij een van de vele mensen die ’s nachts liggen te woelen en niet in slaap geraken? Zo ja, dan ben je niet alleen. Miljoenen mensen over de hele wereld hebben moeite om elke nacht de aanbevolen 8 uur slaap te krijgen. Slaap is nochtans enorm belangrijk. Als we niet genoeg slaap krijgen, lijden ons lichaam en onze geest daar helaas op allerlei manieren onder. Gezien de uiteenlopende en belangrijke gevolgen van slaaptekort, komt het niet als een verrassing dat studies hebben aangetoond dat onvoldoende slaap verband houdt met een hoger algemeen risico op overlijden en een lagere levenskwaliteit.
In deze blogpost kijken we verder naar de symptomen en gevolgen van slaaptekort voor je lichaam. Bovendien geven we ook nog zes tips mee voor een betere nachtrust!
De huisartsen via de Doktr-app kunnen alleen hulp bieden bij primaire medische vragen die geen spoedeisende hulp of ziekenhuisopname vereisen. Indien je een dringende ziekenhuisopname nodig hebt, bel dan naar 112.