Elke dag bewust leven versterkt je mentale gezondheid
17 juli 2023
Dankzij de juiste beschermende factoren ben je beter opgewassen tegen de tegenslagen van het leven. Hoe je in het dagelijkse leven staat, is van groot belang. Hier vind je enkele tips voor alledaagse keuzes die je sterker maken en je beter beschermen tegen mentale (en lichamelijke) ziekten.
De meeste mensen weten wat psychische aandoeningen, zoals depressie en angst, inhouden. Maar wat is de definitie van een goede geestelijke gezondheid? Het is meer dan alleen de afwezigheid van psychische aandoeningen. Een goede geestelijke gezondheid betekent bijvoorbeeld dat je in staat bent:
- het meeste te halen uit je capaciteiten en je potentieel te benutten;
- om te gaan met de ups en downs van het leven;
- volledig deel te nemen aan verschillende contexten en een actieve rol te spelen in je familie, je vriendenkring, op het werk en in de samenleving.
Dit betekent dat je, ondanks een psychische aandoening maar met de nodige ondersteuning en behandeling, toch een positieve geestelijke gezondheid kunt genieten. Het betekent ook dat, ongeacht je startpositie, of je nu een goede of slechte geestelijke gezondheid hebt, je de mogelijkheid hebt om invloed uit te oefenen op je situatie.
Risicofactoren en beschermende factoren
Je geestelijke gezondheid hangt af van veel dingen. Sommige factoren versterken de geestelijke gezondheid. Dit zijn beschermende factoren. Andere zaken verhogen het risico op geestelijke gezondheidsproblemen. Dit zijn zogenaamde risicofactoren.
Tegen bepaalde risicofactoren kunnen we onszelf niet beschermen, bijvoorbeeld de dood van een dierbare, een ernstige ziekte, werkloosheid, verlaten worden door een geliefde, enzovoort. Anderzijds kunnen we met wat geluk rekenen op een aantal beschermende factoren, zoals een liefdevolle en ondersteunende omgeving, goede vrienden, gezonde kinderen, een interessante baan die zorgt voor een goed inkomen.
Maar naast wat we niet zelf in de hand hebben, is er een ander belangrijk aspect, dat net zo belangrijk is, namelijk de manier waarop we in het dagelijkse leven staan. Veel mensen beseffen niet dat alle kleine keuzes die we dagelijks maken samen een geheel vormen dat ons kan beschermen tegen of net blootstellen aan een verhoogd risico op ziekte. Fysieke en mentale aspecten zijn nauw met elkaar verbonden. Wat goed is voor het lichaam is ook goed voor de geest, en omgekeerd.
Alledaagse keuzes die je beter beschermen tegen geestelijke gezondheidsproblemen
Hoe het ook met je geestelijke gezondheid is gesteld, je kunt ze altijd verbeteren door de keuzes die je elke dag maakt. Dit klinkt misschien kort door de bocht, maar het is echt waar! En het hoeven geen grote aanpassingen te zijn. Je zorgt voor een enorme impact door kleine veranderingen die nieuwe gewoontes worden, als je ze consequent en elke dag toepast.
Enkele voorbeelden:
- Besteed elke dag 10 minuten aan meditatie. Er zijn verschillende apps die je bij het mediteren kunnen helpen.
- Maak een omweg van of naar je werk, zodat je langs een bos of park komt. Observeer de bomen, adem de geur in en let op de wisseling van de seizoenen.
- Breng als ouder elke weekdag 10 minuten geconcentreerd met je kinderen door.
- Download een van de vele apps om 7 minuten lichaamsbeweging te nemen en doe dit ook elke dag.
- Sluit elke avond af door te noteren waarvoor je dankbaar bent.
- Las altijd een weldoende lunchpauze in door een korte wandeling buiten te maken.
- Trek elke dag een moment uit met je goede vrienden. Likes geven op sociale media is niet voldoende: loop liever even langs of geef een belletje.
Gerelateerde artikels
- Voor veel mensen is deze tijd van het jaar een drukke periode op het werk, wat het risico op stress verhoogt. Daarom is het belangrijk om een gezonde balans tussen werk en privé te bewaren, en voldoende tijd voor herstel uit te trekken. Merk je nu al dat je moeite hebt om in het weekend te ontspannen en tot rust te komen? Dat kan een serieus waarschuwingssignaal zijn.
8 oktober 2024
Doktr-app breidt uit met online psychologen
Een cruciale stap voor Doktr als pionier in teleconsultaties Doktr breidt verder uit. Vanaf nu kunnen gebruikers van de Doktr-app niet alleen rekenen op snelle medische zorg van een huisarts, maar ook op professionele psychologische ondersteuning in beide landstalen. Dit is een belangrijke stap in de evolutie van Doktr, dat complete zorg en ondersteuning mogelijk wil maken voor zowel lichamelijke als geestelijke problemen, precies wanneer het nodig is.25 september 2024
Wat zegt je stoelgang over je gezondheid?
De kleur, vorm en geur van je stoelgang zijn belangrijke tekenen van hoe je je voelt. Huisarts Filip Saxena beantwoordt vragen over hoe je stoelgang eruit moet zien, hoe vaak je naar het toilet moet gaan en wanneer je medische hulp moet zoeken.18 september 2024
Begeleiding terug-naar-werk-coördinator nu ook digitaal bij CM Gezondheidsfonds
Leden van CM Gezondheidsfonds die arbeidsongeschikt zijn, kunnen voortaan ook digitaal in gesprek gaan met een terug-naar-werk-coördinator van de mutualiteit. CM sloeg daarvoor de handen in elkaar met de digitale gezondheidsdienstverlener Doktr. “We willen de terugkeer naar werk zo laagdrempelig mogelijk maken”, zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp.
Doktr is geen spoeddienst
De huisartsen via de Doktr-app kunnen alleen hulp bieden bij primaire medische of psychologische vragen die geen spoedeisende hulp of ziekenhuisopname vereisen. Indien je een dringende ziekenhuisopname nodig hebt, bel dan naar 112.