Effectieve pauzes kunnen stressproblemen voorkomen

5 mei 2024

Pauzes tijdens de werkdag zijn belangrijk om je goed te voelen en efficiënt te werken. Onderzoek toont aan dat sommige pauzes effectiever zijn dan andere. Hier zijn zes tips om op de best mogelijke manier pauzes te nemen.

Man neemt pauze met huisdierMan neemt pauze met huisdier

Vlak voor de paasvakantie is er veel te doen, zowel thuis als op het werk. Stress en druk kunnen gemakkelijk de overhand nemen en alle leuke dingen overschaduwen.

Onderzoek toont aan dat effectieve pauzes een goede manier zijn om zowel productiever als minder gestrest te zijn. Wat je doet tijdens pauzes is ook belangrijk.

De beste manier om pauzes te nemen

  • Kort in de ochtend, langer in de namiddag. Langere pauzes zijn niet per definitie beter. In de ochtend zijn micropauzes van een paar minuten vaak al genoeg. In de namiddag, wanneer het energieniveau lager is, heb je misschien een langere pauze nodig om je batterijen op te laden.
  • Verander van omgeving. Het beste is om tijdens de pauze een frisse neus te halen, of op zijn minst van omgeving te veranderen.
  • Laat schermen achterwege. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen hun pauze gebruiken om door sociale media en dergelijke te gaan, wat niet voor een effectief herstel zorgt. Laat je hersenen tijdens de pauze rusten.
  • Lichaamsbeweging. Iets fysieks doen tijdens de pauze is zeer effectief om zowel je welzijn als je efficiëntie te verhogen. Het hoeft geen volledige fitness-sessie te zijn: een blokje om lopen of enkele eenvoudige oefeningen kunnen volstaan.
  • Breng tijd door met huisdieren. Voor wie de mogelijkheid heeft, kunnen huisdieren een geweldige manier zijn om effectieve pauzes te nemen. Tijd doorbrengen met huisdieren kan je stresshormonen verlagen en je welzijn verhogen.
  • Plan pauzetijd in. Vooral in stressvolle periodes is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er gedurende de dag ruimte is voor pauzes.

Gerelateerde artikels

Vrouw gebruikt Doktr-app op smartphoneScreenshot van de Doktr-app

Raadpleeg snel een erkende huisarts via je smartphone

  • Zonder afspraak
  • Waar je ook bent
  • Digitale voorschriften en ziektebriefjes
Ontdek het op Google PlayDownload in de App Store
QR-code Doktr-app
Scan en download Doktr