Doktr-app breidt uit met online psychologen
8 oktober 2024
Een cruciale stap voor Doktr als pionier in teleconsultaties
Doktr breidt verder uit. Vanaf nu kunnen gebruikers van de Doktr-app niet alleen rekenen op snelle medische zorg van een huisarts, maar ook op professionele psychologische ondersteuning in beide landstalen. Dit is een belangrijke stap in de evolutie van Doktr, dat complete zorg en ondersteuning mogelijk wil maken voor zowel lichamelijke als geestelijke problemen, precies wanneer het nodig is.
Bredere uitrol van de Doktr-app
Doktr breidt haar diensten uit met Nederlandstalige psychologen om in te spelen op de toename van mentale gezondheidsproblemen in het land. Terwijl Franstalige gebruikers al sinds begin dit jaar toegang hadden tot mentale ondersteuning via Doktr, kunnen Nederlandstalige gebruikers vanaf nu ook terecht bij deskundige psychologen in hun eigen taal. Dit initiatief komt op een kritiek moment, gezien de zorgwekkende cijfers die de staat van mentaal welzijn in Vlaanderen onthullen.
Antwoord op een groeiende crisis
De cijfers van Zorgnet-Icuro zijn duidelijk: maar liefst 22% van de Vlamingen heeft af te rekenen met een psychische stoornis zoals angst of depressie. Uit de gezondheidsenquête van Sciensano blijkt zelfs dat de groep Vlamingen die psychische problemen ervaart met of zonder formele diagnose nog groter is, met name 33%, terwijl de wachttijden voor psychologische zorg langer zijn dan ooit.
Met de toevoeging van de mogelijkheid om via videoconsultatie snel in contact te komen met een psycholoog, wil Doktr de drempel nu verlagen om hulp te zoeken. Geen wachttijden, geen verplaatsingen, gewoon vanuit je eigen comfortabele plek een gesprek aangaan met een psycholoog.
Geen maandenlange wachttijden meer
Wie vandaag om psychologische ondersteuning vraagt, moet rekening houden met een gemiddelde wachttijd van zes maanden. De wachtlijsten die al lang waren, worden alleen maar langer. Doktr doorbreekt dit patroon door direct toegang te bieden tot psychologen via videoconsultaties. De meeste Doktr-gebruikers kunnen binnen enkele dagen geholpen worden door een psycholoog.
De psychologen die paraat staan voor consultaties via de Doktr-app, zijn bovendien zorgvuldig geselecteerd op basis van hun professionele kwalificaties en erkende expertise. De sessies zijn volledig vertrouwelijk en goed beveiligd, zodat gebruikers met een gerust hart kunnen praten over hun zorgen en problemen.
Jan Van Wijnendaele, Managing Director bij DoktrMet de toevoeging van psychologen aan onze service, willen we het voor mensen eenvoudiger maken om op het juiste moment hulp te zoeken. Dit initiatief helpt wachttijden te verkorten en biedt een laagdrempelige manier om psychologische ondersteuning te krijgen, zonder dat men fysiek aanwezig hoeft te zijn. Inzetten op mentaal welzijn is een volgende stap in onze evolutie.
Mentale zorg op de werkvloer
Doktr is er niet alleen voor individuele gebruikers. Het is ook een waardevolle bron voor bedrijven en organisaties die het welzijn van hun werknemers preventief en curatief willen verbeteren. Door samen te werken met Doktr, bieden werkgevers hun werknemers direct toegang tot psychologische zorg, wat een aanzienlijke impact heeft op het welzijn, de productiviteit en het algehele werkklimaat.
Proximus gaat hiermee meteen aan de slag en stelt als eerste de psychologische dienst van Doktr ter beschikking van zijn werknemers. Het bedrijf start een pilootproject waarbij medewerkers op een laagdrempelige manier met een psycholoog kunnen spreken via Doktr.
Doktr en Proximus zijn ervan overtuigd dat dergelijke initiatieven het welzijn van de medewerkers ten goede komen. Het pilootproject beoogt dan ook andere bedrijven te inspireren en te sensibiliseren rond mentaal welzijn en re-integratie. Dit is meer dan welkom in België, aangezien maar liefst 36% van de gevallen van langdurig ziekteverzuim te wijten zijn aan psychische stoornissen.
Contact Doktr
Mathias Closset - mathias.closset@doktr.be
Over Doktr
Doktr is een Belgische digitale dienstverlener in de gezondheidszorg en maakt videoconsultaties tussen gebruikers en zorgverleners mogelijk op een toegankelijke, veilige en gebruiksvriendelijke manier. Het videoconsultatieplatform werd in mei 2021 door Proximus gelanceerd en onderscheidt zich door extreem gebruiksgemak voor zowel de arts als de patiënt. Sinds maart 2022 zetten CM/MC en Solidaris mee hun schouders onder Doktr om bij te dragen tot de uitbouw van een toekomstgericht hybride zorgmodel. Inmiddels telt de app meer dan 375.000 downloads en 120.000 geregistreerde gebruikers.
Gerelateerde artikels
- Voor veel mensen is deze tijd van het jaar een drukke periode op het werk, wat het risico op stress verhoogt. Daarom is het belangrijk om een gezonde balans tussen werk en privé te bewaren, en voldoende tijd voor herstel uit te trekken. Merk je nu al dat je moeite hebt om in het weekend te ontspannen en tot rust te komen? Dat kan een serieus waarschuwingssignaal zijn.
25 september 2024
Wat zegt je stoelgang over je gezondheid?
De kleur, vorm en geur van je stoelgang zijn belangrijke tekenen van hoe je je voelt. Huisarts Filip Saxena beantwoordt vragen over hoe je stoelgang eruit moet zien, hoe vaak je naar het toilet moet gaan en wanneer je medische hulp moet zoeken.18 september 2024
Begeleiding terug-naar-werk-coördinator nu ook digitaal bij CM Gezondheidsfonds
Leden van CM Gezondheidsfonds die arbeidsongeschikt zijn, kunnen voortaan ook digitaal in gesprek gaan met een terug-naar-werk-coördinator van de mutualiteit. CM sloeg daarvoor de handen in elkaar met de digitale gezondheidsdienstverlener Doktr. “We willen de terugkeer naar werk zo laagdrempelig mogelijk maken”, zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp.13 september 2024
Meer dan helft Belgen staat al open voor videoconsultatie met huisarts
Dalende beschikbaarheid huisartsen noopt tot aanpassing gedrag Een dringende afspraak maken bij je huisarts? Of überhaupt nog een huisarts vinden die nieuwe patiënten aanvaardt? Het is vandaag helaas geen evidentie meer in ons land. In heel wat Europese landen vormt videoconsultatie vandaag al een deel van oplossing voor deze problematiek. Maar België hinkt nog achterop. Goed nieuws echter: meer dan de helft van de Belgen geeft ondertussen aan er al open voor te staan, zo blijkt uit de enquête[1] die werd uitgevoerd in opdracht van Doktr, de Belgische videoconsultatie-app, en AG Insurance, de Belgische marktleider in groepsverzekeringen. Op korte termijn kunnen videoconsultaties ook in België de druk op de gezondheidszorg mee helpen verlichten, en zo de toegang tot medische zorg vereenvoudigen.
Doktr is geen spoeddienst
De huisartsen via de Doktr-app kunnen alleen hulp bieden bij primaire medische of psychologische vragen die geen spoedeisende hulp of ziekenhuisopname vereisen. Indien je een dringende ziekenhuisopname nodig hebt, bel dan naar 112.