Hoe kun je het beste brandwonden verzorgen?

3 augustus 2023

Als de zomer zindert, zindert de barbecue ook! Hete grills en open vuur kunnen jammer genoeg leiden tot ernstige brandwonden, dus neem de nodige voorzorgsmaatregelen. Houd een EHBO-doos bij de hand en leer hoe je brandwonden op de juiste manier kunt verzorgen.

Brandwonden verzorgenBrandwonden verzorgen

De eerste seconden en minuten na het oplopen van een brandwond zijn heel erg belangrijk. Dit moet je doen:

1.      Stop de oorzaak

Haal het slachtoffer weg bij de warmtebron die het letsel heeft veroorzaakt om erger letsel te voorkomen. 

Als het brandt, blus dan eerst het vuur of laat het slachtoffer over de grond rollen. Verwijder indien mogelijk kleding die brandt of verkoold is, bij voorkeur met een schaar. Laat verbrande stof die aan de huid plakt onaangeroerd, anders kun je de onderliggende huidweefsels beschadigen.

Als elektriciteit de schade heeft veroorzaakt, moet je de stroom uitschakelen voordat je de gewonde helpt.

2.      Koel de brandwond af

Het koelen zou binnen de minuut moeten gebeuren, maar hoe eerder hoe beter.

  • Koel de brandwond af door voorzichtig lauw water over de beschadigde huid te spoelen of door het beschadigde lichaamsdeel onder te dompelen in lauw water. Doe dit 15 tot 20 minuten.
  • Bij grote brandwonden moet je de lichaamstemperatuur van het slachtoffer in de gaten houden, zodat deze niet te veel afkoelt.
  • Gebruik nooit sneeuw, ijs of ijskoud water om een brandwond af te koelen, want dat doet meer kwaad dan goed. De bloedvaten in de huid kunnen te veel samentrekken, waardoor de schade groter kan worden. Als de schade groot is, kan de lichaamstemperatuur ook te sterk dalen en de toestand verslechteren, vooral bij jonge kinderen.

3.      Verlicht de pijn

De pijn wordt doorgaans verlicht wanneer je de blessure afkoelt, maar soms zijn ook pijnstillers nodig. Je kunt dan geneesmiddelen gebruiken die paracetamol of ibuprofen bevatten.

4.      Dek de brandwond af

Dek de brandwond af om ze te beschermen, vooral als je naar het ziekenhuis moet.

  • Wikkel de brandwond in met droge, schone handdoeken of kussenslopen.
  • Vermijd natte verbanden bij ernstige of grote verwondingen, omdat ze tijdens de reis naar het ziekenhuis een groot warmteverlies kunnen veroorzaken.

5.      Maak de brandwond schoon

Als de schade oppervlakkig genoeg is om zelf te behandelen, kun je de wond schoonmaken met milde zeep en stromend water. Dat helpt om infectie te voorkomen.

  • Kleine blaren die niet opengescheurd zijn, hoef je niet te openen. Je kunt wel de losse huid van gebarsten blaren verwijderen. Als je daarvoor zelf geen proper materiaal hebt, laat je dit best door een dokter doen.
  • Bij schade door chemicaliën is het extra belangrijk om de huid goed af te spoelen. Dat zorgt ervoor dat alle chemicaliën van de huid worden verwijderd. Pas daarmee wel op dat je de chemicaliën niet op de huid rond het letsel verspreidt.

6.      Doe er een verband om

Kleine brandwonden kun je insmeren met olieachtige zalf of crème en afdekken met een droog niet-inklevend kompres en verband.

In het geval van ernstige brandwonden is behandeling door professionele zorgverleners nodig. Zij kiezen vervolgens een geschikt verband dat de wond bevochtigt en niet plakt.

Meer weten over brandwonden?

Deze adviespagina over brandwonden bevat meer informatie en advies over het beoordelen, verzorgen en voorkomen van eerste-, tweede- en derdegraadsbrandwonden.

Vrouw gebruikt Doktr-app op smartphoneScreenshot van de Doktr-app

Raadpleeg snel een erkende huisarts via je smartphone

  • Zonder afspraak
  • Waar je ook bent
  • Digitale voorschriften en ziektebriefjes
Ontdek het op Google PlayDownload in de App Store
QR-code Doktr-app
Scan en download Doktr