Navigatie overslaan
Taal wijzigen
Download

Wat is sinusitis?

heart illustration

Oorzaken van sinusitis

De meest voorkomende oorzaak van sinusitis (sinusite in de volksmond) of een bijholteontsteking, is een verkoudheid die zich uitbreidt van de neus naar de sinussen. De verkoudheid veroorzaakt een verstopte neus en gezwollen slijmvliezen in de neus en de sinussen. Door de zwelling wordt het voor het lichaam moeilijker om het slijm in de slijmvliezen af te voeren. Virussen of bacteriën kunnen daardoor achterblijven en in de sinussen een ontsteking veroorzaken.

Ontsteking van de sinussen kan ook het gevolg zijn van het opzwellen van de slijmvliezen in de neus en het opzwellen van de sinussen om andere redenen, zoals allergieën of roken. Een andere minder voorkomende oorzaak van ernstige sinus infectie bij volwassenen kan een geïnfecteerde tand in de bovenkaak zijn. Dan kan de infectie zich verspreiden naar de sinus die zich het dichtst bij de tand bevindt.

Waar zitten de sinussen?

Het skelet van het gezicht bevat verschillende met lucht gevulde holtes: in het voorhoofd, in de wangen aan weerszijden van de neus, en in de ruimte tussen de neus en het oog en achter de neus. We noemen deze ruimtes bijholten of sinussen. Vanaf de neus zijn er doorgangen naar alle sinussen, en zo kan een verkoudheid zich verder verspreiden. Al die holtes zijn bedekt met slijmvliezen. Als het virus vast komt te zitten, zal het immuunsysteem reageren door antilichamen en meer slijm te produceren als verdediging. Meestal zijn het de sinussen in de wangen of het voorhoofd die geïnfecteerd raken.

Symptomen van sinusitis

Veel voorkomende symptomen van sinusitis na een verkoudheid:

 • pijn in de wangen en / of voorhoofd, vaak meer aan één kant
 • verstopte neus en etterige neusloop
 • druk of pijn in de tanden in de bovenkaak
 • verminderde reukzin

Je kan ook andere symptomen krijgen, zoals hoofdpijn, koorts, vermoeidheid, hoesten en oorsuizen.

Sinusitis bij jonge kinderen

Schoolgaande kinderen kunnen dezelfde symptomen hebben als volwassenen, maar het valt zelden voor dat kinderen onder de zes jaar sinusitis krijgen. Hun sinussen zijn niet volledig ontwikkeld.

In zeldzame gevallen kunnen kinderen een infectie krijgen in de zeefbeencellen, de zogenaamde ethmoiditis. Dat kan symptomen veroorzaken zoals:

 • hoge koorts, het kind voelt zich echt niet lekker
 • rode zwelling rond het oog

Ethmoiditis is een zeer zeldzame, ernstige aandoening die een dringende ziekenhuisopname vereist.

Is sinusitis besmettelijk?

Nee, sinusitis zelf is niet besmettelijk,deze klachten kan je dus niet overdragen op iemand anders. De verkoudheid die meestal samengaat met een sinusitis, is natuurlijk wel besmettelijk.

Wat kan ik zelf doen?

Je kan zelf veel doen om de symptomen te verlichten en het ongemak te verminderen. Je kan proberen om de zwelling te verminderen en ervoor te zorgen dat de slijmen gemakkelijker naar buiten raken. Deze maatregelen kunnen de symptomen verlichten:

 • leg iets onder je hoofd als je gaat liggen.
 • probeer meer vocht in te nemen. Warme dranken zoals thee of soep kunnen dankzij de warme dampen voor extra verlichting zorgen.
 • probeer minder of helemaal niet te roken, aangezien roken de slijmvliezen doet opzwellen.
 • snuit je neus voorzichtig om te vermijden dat de druk in de sinussen toeneemt.

Geneesmiddelen tegen sinusitis

 • Over-the-counter decongestieve neusspray zoals xylomethazoline vermindert tijdelijk zwelling en symptomen. Je gebruikt dergelijke neusspray best zo kort mogelijk (maximum 5 dagen) en liefst enkel ’s nachts. Wanneer je hem langer gebruikt, is het vaak moeilijk ermee stoppen door een reboundeffect.
 • Neusspray met zoutoplossing kan de zwelling verminderen en symptomen verlichten. Je kan je neus ook spoelen met een zoutoplossing.
 • Een neusspray met cortisone kan de ontsteking helpen onderdrukken en deze neusspray kan je wel langer gebruiken. Het duurt echter ongeveer een week vooraleer hij een maximaal effect heeft. Vraag advies van een dokter, met een voorschrift is deze neusspray grotendeels terugbetaald.
 • Koortswerende medicatie zoals paracetamol kan de koorts en pijn verlichten.

Werken huismiddeltjes tegen sinusitis?

Het spoelen van de neus met zoutoplossing is een huismiddeltje dat de symptomen kan verlichten. Je kan deze oplossing kant-en-klaar in de apotheek kopen en dit mag je ook gebruiken bij jonge kinderen. Ook stomen kan helpen, adem hiervoor de dampen in boven een warme kom water. Let op voor verbranding door te hete stoom en doe dit niet bij jonge kinderen.

Sinusitis behandeling

doktr kan je helpen in te schatten wat er waarschijnlijk achter de ontsteking zit. We bespreken je symptomen, hoe lang je ziek bent en hoe je je in het algemeen voelt. Afhankelijk van de beoordeling kan je verschillende soorten advies en behandeling krijgen. Het doel van de behandeling is om de zwelling te verminderen, alle slijm op te ruimen en de ontsteking te genezen. In het verleden was het heel gewoon dat dokters antibiotica voorschreven voor sinusitis. Dit is niet langer het geval, omdat studies hebben aangetoond dat de ontsteking bij de meeste mensen net zo goed verdwijnt zonder antibiotica en met minder kans op bijwerkingen. In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij ernstige sinusitis met hoge koorts, kunnen antibiotica en/of andere maatregelen zoals het spoelen van de sinussen nodig zijn.

Wanneer moet ik hulp zoeken?

De meeste mensen die sinusitis krijgen, hoeven geen hulp te zoeken. De problemen verdwijnen, maar het kan even duren. Als je ernstige problemen hebt of als je niet beter wordt, moet je wellicht hulp inroepen. Als je erg ziek wordt met hoge koorts, hevige pijn en / of stijfheid in de nek, ga je best naar spoed. Ook bij zwelling van een ooglid, bij dubbelzien of pijn bij oogbewegingen, raadpleeg je best meteen een dokter.

Hoe kan doktr mij helpen?

Onze erkdende dokters kunnen je adviseren en helpen bij het beoordelen van de symptomen en het voorstellen van een behandeling. Indien noodzakelijk, zal de dokter je doorverwijzen naar de juiste hulp.

Vragen en antwoorden over sinusitis

Hier hebben we enkele korte vragen en antwoorden over sinusitis verzameld.

Wat is sinusitis?

De sinussen zijn de bijholtes in het skelet van het gezicht. Ze kunnen ontstoken raken als gevolg van een verkoudheid en dat wordt sinusitis of bijholteontsteking genoemd.

Hoe voelt sinusitis aan?

Sinusitis voelt meestal aan als druk of pijn op de wangen, in het voorhoofd of aan de bovenkant van de neus. Het komt meestal voor samen met een verkoudheid. Soms heb je koorts en voel je je over het algemeen lusteloos.

Hoe lang duurt sinusitis?

Sinusitis verdwijnt meestal vanzelf. De koorts verdwijnt, je voelt je geleidelijk aan beter maar het kan even duren voordat je je helemaal gezond voelt. Als je je na tien dagen nog niet beter begint te voelen, moet je hulp zoeken. Het is niet ongebruikelijk dat het een paar weken duurt voordat je je helemaal gezond voelt.

Wat is chronische sinusitis?

Chronische sinusitis heeft vergelijkbare symptomen als acute sinusitis. Chronische sinusitis kan ook symptomen veroorzaken zoals vermoeidheid, keelpijn, slechte adem en pijn in de oren of bovenkaak. De ontsteking wordt als chronisch beschouwd als de symptomen langer dan twaalf weken aanhouden. Als je sinusitissymptomen hebt die niet verdwijnen, kan je best contact opnemen met een dokter.

Hoe sinusitis genezen?

Geneesmiddelen op voorschrift zijn zelden nodig om sinusitis te behandelen. De infectie verdwijnt meestal vanzelf. Een neusspray met cortisone kan soms wel helpen om de genezing te bevorderen, vraag hiervoor advies aan een dokter. Lees hier tips over vrij verkrijgbare medicijnen en dingen die je kan doen om de symptomen te verlichten.

Is het mogelijk om sinusitis te voorkomen?

Sommige mensen krijgen een milde ontsteking in de sinussen. Dat kan afhangen van de anatomie van jouw neus en sinussen, zoals neuspoliepen, kleine sinussen of nauwe doorgangen die gemakkelijker opzwellen. Ook andere dingen, zoals hoe goed je immuunsysteem werkt, kunnen bepalend zijn. Een manier om sinusitis te voorkomen, is door verkoudheid te voorkomen. Bij een verkoudheid is het goed om te proberen de verstopte neus en zwelling te verminderen, zodat slijm kan ontsnappen. Dan gelden dezelfde tips als voor sinusitis.

Screenshot van de Doktr app

Consulteer je eigen huisarts of een erkende Belgische arts via je smartphone

 • Je eigen huisarts of een erkende Belgische arts
 • Zonder afspraak
 • Waar je ook bent

Ontdek het op Google PlayDownload in de App Store
QR code
Scan en download Doktr
Doktr logo

Imagined by Proximus

 • Home
 • Voor patiënten
 • Voor artsen
 • Doktersadvies
 • FAQ
 • Over ons
 • Blog
 • Privacy Policy
 • Algemene voorwaarden
 • Cookies

Nieuwsbrief

Schrijf je in

Contact

Contacteer ons

Volg ons

Alle rechten voorbehouden. © 2022 Doktr

v836