Sinusitis

Sinusitis is een onsteking van de sinussen of neusbijholtes. Ontdek er hier alles over, van veelvoorkomende symptomen en eventueel besmettingsgevaar tot zelfzorgmaatregelen en professioneel advies ter behandeling.

Man met sinusitisMan met sinusitis

Symptomen van sinusitis

Veel voorkomende symptomen van sinusitis na een verkoudheid:

  • pijn in de wangen en / of voorhoofd, vaak meer aan één kant
  • verstopte neus en etterige neusloop
  • druk of pijn in de tanden in de bovenkaak
  • verminderde reukzin

Je kan ook andere symptomen krijgen, zoals hoofdpijn, koorts, vermoeidheid, hoesten en oorsuizen.

Is sinusitis besmettelijk?

Nee, sinusitis zelf is niet besmettelijk. Deze klachten kan je dus niet overdragen op iemand anders. De verkoudheid die meestal samengaat met een sinusitis, is natuurlijk wel besmettelijk.

Wat kan ik zelf doen?

Je kan zelf veel doen om de symptomen te verlichten en het ongemak te verminderen. Je kan proberen om de zwelling te verminderen en ervoor te zorgen dat de slijmen gemakkelijker naar buiten raken. Deze maatregelen kunnen de symptomen verlichten:

  • leg iets onder je hoofd als je gaat liggen.
  • probeer meer vocht in te nemen. Warme dranken zoals thee of soep kunnen dankzij de warme dampen voor extra verlichting zorgen.
  • probeer minder of helemaal niet te roken, aangezien roken de slijmvliezen doet opzwellen.
  • snuit je neus voorzichtig om te vermijden dat de druk in de sinussen toeneemt.

Sinusitis behandeling

Doktr kan je helpen in te schatten wat er waarschijnlijk achter de ontsteking zit. We bespreken je symptomen, hoe lang je ziek bent en hoe je je in het algemeen voelt. Afhankelijk van de beoordeling kan je verschillende soorten advies en behandeling krijgen.

Het doel van de behandeling is om de zwelling te verminderen, alle slijm op te ruimen en de ontsteking te genezen. In het verleden was het heel gewoon dat dokters antibiotica voorschreven voor sinusitis.

Dit is niet langer het geval, omdat studies hebben aangetoond dat de ontsteking bij de meeste mensen net zo goed verdwijnt zonder antibiotica en met minder kans op bijwerkingen. In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij ernstige sinusitis met hoge koorts, kunnen antibiotica en/of andere maatregelen zoals het spoelen van de sinussen nodig zijn.

Wanneer moet je hulp zoeken?

De meeste mensen die sinusitis krijgen, hoeven geen hulp te zoeken. De problemen verdwijnen, maar het kan even duren. Als je ernstige problemen hebt of als je niet beter wordt, moet je wellicht hulp inroepen. Als je erg ziek wordt met hoge koorts, hevige pijn en / of stijfheid in de nek, ga je best naar spoed. Ook bij zwelling van een ooglid, bij dubbelzien of pijn bij oogbewegingen, raadpleeg je best meteen een dokter.

Hoe kan Doktr je helpen?

Via de Doktr-app spreek je snel met een erkende huisarts via video, zonder afspraak. De huisarts kan je helpen bij het beoordelen van de symptomen en het geven van advies voor de behandeling.

Schreef de dokter medicatie voor? Dan vind je de voorschriften meteen terug in de app of op je elektronische identiteitskaart (eID). Te ziek om te werken? Dan ontvang je een digitaal ziektebriefje in de app.

Krijg snel hulp in de Doktr-app

Veelgestelde vragen

Hier hebben we enkele korte vragen en antwoorden over sinusitis verzameld.

  • Wat is de oorzaak van sinusitis?

    De meest voorkomende oorzaak van sinusitis (sinusite in de volksmond) of een bijholteontsteking, is een verkoudheid die zich uitbreidt van de neus naar de sinussen. De verkoudheid veroorzaakt een verstopte neus en gezwollen slijmvliezen in de neus en de sinussen. Door de zwelling wordt het voor het lichaam moeilijker om het slijm in de slijmvliezen af te voeren. Virussen of bacteriën kunnen daardoor achterblijven en in de sinussen een ontsteking veroorzaken.

    Ontsteking van de sinussen kan ook het gevolg zijn van het opzwellen van de slijmvliezen in de neus en het opzwellen van de sinussen om andere redenen, zoals allergieën of roken. Een andere minder voorkomende oorzaak van ernstige sinus infectie bij volwassenen kan een geïnfecteerde tand in de bovenkaak zijn. Dan kan de infectie zich verspreiden naar de sinus die zich het dichtst bij de tand bevindt.

  • Waar zitten de sinussen?

    Het skelet van het gezicht bevat verschillende met lucht gevulde holtes: in het voorhoofd, in de wangen aan weerszijden van de neus, en in de ruimte tussen de neus en het oog en achter de neus. We noemen deze ruimtes bijholten of sinussen. Vanaf de neus zijn er doorgangen naar alle sinussen, en zo kan een verkoudheid zich verder verspreiden. Al die holtes zijn bedekt met slijmvliezen. Als het virus vast komt te zitten, zal het immuunsysteem reageren door antilichamen en meer slijm te produceren als verdediging. Meestal zijn het de sinussen in de wangen of het voorhoofd die geïnfecteerd raken.

  • Sinusitis bij jonge kinderen

    Schoolgaande kinderen kunnen dezelfde symptomen hebben als volwassenen, maar het valt zelden voor dat kinderen onder de zes jaar sinusitis krijgen. Hun sinussen zijn niet volledig ontwikkeld.

    In zeldzame gevallen kunnen kinderen een infectie krijgen in de zeefbeencellen, de zogenaamde ethmoiditis. Dat kan symptomen veroorzaken zoals:

    • hoge koorts, het kind voelt zich echt niet lekker
    • rode zwelling rond het oog

    Ethmoiditis is een zeer zeldzame, ernstige aandoening die een dringende ziekenhuisopname vereist.

  • Welke geneesmiddelen tegen sinusitis zijn er?
    • Over-the-counter decongestieve neusspray zoals xylomethazoline vermindert tijdelijk zwelling en symptomen. Je gebruikt dergelijke neusspray best zo kort mogelijk (maximum 5 dagen) en liefst enkel ’s nachts. Wanneer je hem langer gebruikt, is het vaak moeilijk ermee stoppen door een reboundeffect.
    • Neusspray met zoutoplossing kan de zwelling verminderen en symptomen verlichten. Je kan je neus ook spoelen met een zoutoplossing.
    • Een neusspray met cortisone kan de ontsteking helpen onderdrukken en deze neusspray kan je wel langer gebruiken. Het duurt echter ongeveer een week vooraleer hij een maximaal effect heeft. Vraag advies van een dokter, met een voorschrift is deze neusspray grotendeels terugbetaald.
    • Koortswerende medicatie zoals paracetamol kan de koorts en pijn verlichten.
  • Werken huismiddeltjes tegen sinusitis?

    Het spoelen van de neus met zoutoplossing is een huismiddeltje dat de symptomen kan verlichten. Je kan deze oplossing kant-en-klaar in de apotheek kopen en dit mag je ook gebruiken bij jonge kinderen. Ook stomen kan helpen, adem hiervoor de dampen in boven een warme kom water. Let op voor verbranding door te hete stoom en doe dit niet bij jonge kinderen.

Vrouw gebruikt Doktr-app op smartphoneScreenshot van de Doktr-app

Raadpleeg snel een erkende huisarts via je smartphone

  • Zonder afspraak
  • Waar je ook bent
  • Digitale voorschriften en ziektebriefjes
Ontdek het op Google PlayDownload in de App Store
QR-code Doktr-app
Scan en download Doktr