Proximus, CM en Solidaris gaan samenwerken om de ontwikkeling van het lokale ecosysteem rond Doktr te versterken
1 juli 2022
CM en Socialistische Mutualiteiten zetten mee hun schouders onder Doktr, de videoconsultatie-app van Proximus. De alliantie wil bijdragen tot de uitbouw van een toekomstgericht hybride zorgmodel, waarin alle patiënten toegang hebben tot betaalbare en kwalitatieve zorg en waarbij rekening wordt gehouden met de noden en wensen van artsen en zorgverleners.
CM en Socialistische Mutualiteiten zetten mee hun schouders onder Doktr, de videoconsultatie-app van Proximus. De alliantie wil bijdragen tot de uitbouw van een toekomstgericht hybride zorgmodel, waarin alle patiënten toegang hebben tot betaalbare en kwalitatieve zorg en waarbij rekening wordt gehouden met de noden en wensen van artsen en zorgverleners. Door samen te werken met het lokale ecosysteem, wil Doktr zich verder ontwikkelen tot een volwaardige speler in het zorgaanbod die videoconsultaties op een toegankelijke, veilige en gebruiksvriendelijke manier faciliteert.
Doktr, pionier in hybride zorg, op een veilige manier en met oog voor de privacy
De Doktr-app voor videoconsultaties, die in juni 2021 door Proximus werd gelanceerd, stelt patiënten in staat om op een eenvoudige en veilige manier online via video een gekwalificeerde arts te consulteren, dankzij de toegang via itsme®. Ook over privacy hoeven patiënten zich geen zorgen te maken: de arts met wie de patiënt in contact komt, zal altijd vragen of hij het medisch dossier mag inkijken, en kan indien gewenst ook een nota aan het dossier toevoegen waarmee hij de vaste huisarts informeert over de consultatie.
Doktr heeft een pioniersrol gespeeld tijdens de coronacrisis door patiënten in staat te stellen een arts te blijven raadplegen, zelfs in tijden van lockdown. Door zijn innovatieve karakter beantwoordt Doktr zowel aan de behoeften van de patiënten, die zich niet steeds hoeven te verplaatsen om een arts te bezoeken, als aan die van de arts, door de druk op de Belgische gezondheidszorg te helpen verlichten.
Sinds de invoering is de app al bijna 150.000 keer gedownload en telt hij nu 30.000 geregistreerde gebruikers, met een tevredenheidspercentage van 93%. CM en Socialistische Mutualiteiten zijn overtuigd van het belang van dit soort toepassingen voor de overgang naar een hybride zorgmodel en stappen daarom mee in het Doktr-verhaal. Beide organisaties zullen de Doktr-app ook in de kijker zetten bij hun leden. Concreet zal Doktr als een afzonderlijke entiteit binnen de Proximus Groep gaan functioneren. Deze nieuwe entiteit, die de naam Doktr behoudt, zal een tiental voltijdse medewerkers in dienst hebben, die alles in het werk stellen om een kwalitatieve, veilige en gebruiksvriendelijke ervaring voor zorgverlener en patiënt te garanderen.
Nauwe samenwerking met het Belgische zorg-ecosysteem zorgt voor nieuwe ontwikkelingen, zoals de recente integratie van de vaste arts-patiëntrelatie
Het doel van Doktr is ervoor te zorgen dat videoconsultaties uitgroeien tot een volwaardige aanvulling op fysieke consultaties en ten dienste staan van patiënten en artsen in een hybride zorgmodel. Alle ontwikkelingen gebeuren in overleg met de gezondheidsactoren in België om zo een echt lokaal ecosysteem te creëren, dat het specifieke Belgische zorgmodel ondersteunt.
Daarbij wordt steeds rekening gehouden met feedback vanop het terrein. Zo werd begin dit jaar de functionaliteit geïmplementeerd waarmee een patiënt via de app ook zijn/haar vaste huisarts kan consulteren. Naarmate meer artsen van Doktr gebruik zullen maken, zal de kans ook groter worden dat je vaste huisarts op het platform actief is. Het is dan ook uitdrukkelijk de bedoeling zoveel mogelijk artsen te overtuigen van de meerwaarde van de app.
In die optiek heeft Doktr onlangs een partnerschap gesloten met Domus Medica, de grootste wetenschappelijke vereniging van huisartsen in Vlaanderen en Brussel, en met verschillende Belgische gemeenten die op hun grondgebied met een tekort aan huisartsen te kampen hebben. Het is ook in deze geest dat Proximus vandaag een alliantie aankondigt met CM en Socialistische Mutualiteiten.
Door samen te werken met belangrijke actoren in het Belgische zorgsysteem, wil de Doktr-app de meest gebruiksvriendelijke en veilige tool worden voor patiënten, en er tegelijk voor zorgen dat artsen en zorgverleners hun tijd zo efficiënt mogelijk kunnen besteden. Vanuit deze gemeenschappelijke visie streven Proximus, CM en Socialistische Mutualiteiten naar een zo breed mogelijke uitrol van Doktr bij patiënten en zorgverstrekkers in verschillende domeinen, om de toegankelijkheid van de gezondheidszorg te verhogen en de evolutie naar een meer preventief en integratief zorgbeleid te ondersteunen.
Onze alliantie met CM en Socialistische Mutualiteiten is een belangrijke stap om van Doktr dé toonaangevende speler op het vlak van videoconsultaties in België te maken. Door een volwaardige entiteit te worden binnen de Proximus-groep zal Doktr over de middelen beschikken om zijn ontwikkeling verder te versnellen en zich te blijven toespitsen op innovatie.
Guillaume Boutin, Gedelegeerd Bestuurder van de Proximus Groep
Deze alliantie versterkt het lokale ecosysteem rond de Doktr-toepassing en onderstreept onze bereidheid om samen te werken met alle actoren in de Belgische gezondheidszorg, of het nu gaat om artsen en andere zorgverleners, ziekenfondsen of overheden. We hebben begin dit jaar ook een traject opgestart met het eHealth-platform, met de bedoeling een sterk, innovatief en lokaal verankerd verhaal te schrijven dat tegelijk de patiënt kan overtuigen maar ook het specifieke Belgische zorgmodel ondersteunt. Deze alliantie is voor ons een volgende stap op weg naar een patiënt-gerichte hybride zorg, met respect voor de eigenheid van het Belgische gezondheidszorgsysteem.
Jan Van Wijnendaele - Managing director bij Doktr
Tijdens de coronapandemie hebben we allemaal, zowel patiënten als artsen, de meerwaarde van teleconsultaties kunnen vaststellen. Videoconsultaties zullen uiteraard nooit de fysieke vorm vervangen, maar ze vormen wel een belangrijke aanvulling op het klassieke aanbod. Dit nieuwe model van gezondheidszorg willen we op een duurzame manier verankeren. Door de handen in elkaar te slaan met Doktr, willen we een communicatieplatform ter beschikking stellen dat gezondheidszorg voor patiënten nog toegankelijker maakt en het werk van artsen vereenvoudigt.
Luc Van Gorp - Voorzitter CM
De Socialistische Mutualiteiten zijn verheugd met het partnerschap dat is aangegaan met Proximus in het kader van Doktr. Op deze manier kan het ziekenfonds zijn strategische ervaring inbrengen bij het verder evolueren en ontwikkelen van vergoedingen voor videoconsulten binnen de contouren van het solidaire ziekteverzekeringsmodel. Op lange termijn kan een dergelijk project ook de ontwikkeling van andere diensten mogelijk maken, zoals raadplegingen met adviserende artsen en ondersteuning in het kader van zorg in het buitenland.
Paul Callewaert - Algemeen Secretaris Socialistische Mutualiteiten
Gerelateerde artikels
- Sinds de lancering in 2021 hebben al 105.000 Belgen zich geregistreerd op de Doktr-app om makkelijk een huisarts te kunnen contacteren via hun smartphone. Maar er is meer! Vanaf januari 2024 biedt Doktr ook online raadplegingen met erkende psychologen aan. Samen met Solidaris Wallonië maken ze zo ook mentale zorg toegankelijker én betaalbaarder . Elk mentaal probleem zal bespreekbaar zijn in een eenvoudig, veilig en digitaal proces.
7 november 2023
Doktr en Vanbreda maken samen zorg toegankelijker voor bedrijven en hun werknemers
Doktr, de digitale dienstverlener in gezondheidszorg, sluit een sterk partnerschap met Vanbreda Risk & Benefits, de grootste Belgische verzekeringsmakelaar. Met een innovatief en lokaal verankerd dienstenaanbod willen ze Belgische ondernemingen helpen snel toegankelijke en kwalitatieve zorg te bieden aan hun werknemers. Dankzij een gezamenlijke visie op hybride zorg en een dekking van videoconsultaties met huisartsen, versterken ze het reeds uitgebreide gezondheidsaanbod van Vanbreda Risk & Benefits.15 december 2022
AG en Doktr bundelen de krachten om teleconsultaties te ondersteunen
De teleconsultatie-app Doktr en AG, als marktleider op het vlak van collectieve gezondheidszorgverzekeringen in België, slaan de handen in elkaar om de toegankelijkheid van digitale consultaties te bevorderen. Na een pilootfase van enkele maanden bij AG-medewerkers volgt in 2023 een uitgebreidere uitrol van de app voor ondernemingen die een collectieve gezondheidszorgverzekering afsloten bij AG. Het gaat om een sterk partnerschap tussen twee Belgische ondernemingen met dezelfde ambitie: een ecosysteem uitbouwen dat het specifieke Belgische zorgmodel ondersteunt en voorbereidt op een toekomst van hybride raadplegingen, een mix van fysieke en digitale contacten.8 december 2022
Doktr start samenwerking met aanbieders van afsprakensystemen
Om het voor huisartsen en praktijken nog eenvoudiger te maken om videoconsultaties met hun patiënten te organiseren start Doktr samenwerkingen met meerdere aanbieders van afsprakensystemen in België. Hierdoor is het voor een arts of praktijk makkelijk, en zonder wijzigen van agendasysteemleverancier, om naast fysieke consultaties nu ook videoconsultaties via Doktr in de dagelijkse praktijkwerking uit te voeren.
Doktr is geen spoeddienst
De huisartsen via de Doktr-app kunnen alleen hulp bieden bij primaire medische vragen die geen spoedeisende hulp of ziekenhuisopname vereisen. Indien je een dringende ziekenhuisopname nodig hebt, bel dan naar 112.