Hoe omgaan met huidproblemen in de winter

23 november 2023

In de winter is de lucht zowel buiten als binnen droger, en daarom is het belangrijk om je huid extra te verzorgen. Ga daarom preventief te werk en voorkom huidproblemen.

Vrouw met droge huidVrouw met droge huid
Onze huid wordt strakker in de kou, en we moeten er alles aan doen om te voorkomen dat ze meer uitdroogt dan nodig is.
Christina Wallin, specialist algemene geneeskunde

Als de huid droog wordt, is dat een teken dat ze te weinig vocht en vet bevat. Hierdoor verliest ze haar elasticiteit en wordt ze kwetsbaarder. Een droge huid verhoogt ook het risico op verschillende huidziekten, zoals eczeem en huidinfecties.

Daarom is het een goed idee om je huid op de winter voor te bereiden en extra goed te hydrateren. ‘Er zijn in de apotheek zonder voorschrift veel goede vochtinbrengende crèmes en lotions te verkrijgen’, zegt dokter Wallin.

Waarom je een droge huid krijgt in de winter

De huid wordt aangetast door een gebrek aan vocht. Een lage luchtvochtigheid zorgt ervoor dat de bovenste lagen van de huid sneller uitdrogen dan anders.

Wanneer de temperatuur onder het vriespunt zakt, is de luchtvochtigheid minimaal en wanneer deze droge lucht dan het huis binnenkomt en opwarmt, wordt hij zeer droog.

De noodkreet van de huid

Wanneer de huid droog wordt, kan ze rood of grijsachtig worden, afhankelijk van de huidskleur. De huid kan trekkerig worden, gaan jeuken en schilferen. Droge huid komt het meest voor aan de ellebogen, knieën, scheenbenen, handen en voeten.

Met deze reacties maakt de huid ons duidelijk dat ze hulp nodig heeft. ‘De huid wordt rood en droog en begint te jeuken omdat de buitenste beschermlaag beschadigd is’, zegt dokter Wallin.

Hoe je huid beschermen

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het risico op huidproblemen in de winter te minimaliseren of om eventuele symptomen te verminderen.

Bij het wassen

  • Gebruik een niet-uitdrogend wasmiddel. Vervang zeep door bad- of doucheolie of milde producten. Voor de droge gezichtshuid kun je een reinigingscrème of -lotion gebruiken.
  • Droog jezelf voorzichtig af. Dep de huid na het douchen of baden droog in plaats van er met een handdoek overheen te wrijven.
  • Probeer niet te vaak te douchen of in bad te gaan zolang de huidproblemen aanhouden.

Bij het insmeren van de huid

Smeer de huid regelmatig in. Zoek een verzachtend product waar je je prettig bij voelt en dat werkt. Kies bij voorkeur vochtinbrengende crèmes die vochtbindende stoffen bevatten, zoals glycerol, ureum of propyleenglycol. Vraag gerust raad bij je apotheek.

Als het jeukt

Verzet jezelf zo goed als je kunt. Probeer niet aan de geïrriteerde huid te krabben of te wrijven en scheur ze ook niet. Dat kan het probleem verergeren.

Vermijd warmte

Warmte kan de jeuk verergeren. Daarom is het goed om koel te blijven en loszittende kleding te dragen. Je kunt ook de temperatuur in je slaapkamer verlagen of een dun dekbed gebruiken.

Wanneer is het tijd om hulp te zoeken?

In de meeste gevallen kun je met de bovengenoemde maatregelen van je huidproblemen afkomen.

Als je veel jeuk hebt en die niet weggaat of als je huid er anders uitziet dan normaal, neem je het best contact op met een huisarts om je symptomen te laten beoordelen.

Waar kan Doktr je mee helpen?

Onze ervaren artsen kunnen je symptomen beoordelen en advies geven. Je kunt ook medicijnen op voorschrift krijgen of worden doorverwezen voor verdere behandeling.

Krijg meteen hulp in de Doktr-app

Gerelateerde artikels

Vrouw gebruikt Doktr-app op smartphoneScreenshot van de Doktr-app

Raadpleeg snel een erkende huisarts via je smartphone

  • Zonder afspraak
  • Waar je ook bent
  • Digitale voorschriften en ziektebriefjes
Ontdek het op Google PlayDownload in de App Store
QR-code Doktr-app
Scan en download Doktr