HPV (Humaan papillomavirus)
HPV of humaan papillomavirus is een veelvoorkomend virus dat in honderden varianten voorkomt. Sommige van deze varianten kunnen celveranderingen veroorzaken, zoals in de baarmoederhals, die het risico op het ontwikkelen van kanker verhogen. Sommige andere varianten van het HPV-virus kunnen genitale wratten veroorzaken.
Wat is HPV?
HPV of humaan papillomavirus is een soort wrattenvirus. Er zijn veel varianten van het virus, die verschillende soorten symptomen kunnen veroorzaken.
Wat zijn de symptomen van HPV?
Meestal merk je niets van het virus, omdat het vaak geen symptomen veroorzaakt. Sommige humaan papillomavirussen veroorzaken genitale wratten, zowel bij mannen als bij vrouwen. Je kunt als vrouw ook celveranderingen in de baarmoederhals krijgen, maar dit kun je niet zien of voelen. Die celveranderingen kunnen op termijn baarmoederhalskanker veroorzaken.
HPV kan enkel opgespoord worden door te testen via een uitstrijkje bij vrouwen. Voor mannen bestaan er geen testen om HPV op te sporen als er geen huidletsels te zien zijn.
Hoe krijg je HPV?
Het humaan papillomavirus wordt overgedragen door contact van slijmvlies op slijmvlies, bijvoorbeeld tijdens seksueel contact. Je kan het dus niet krijgen door contact met een besmet toilet.
Het virus kan zelfs worden overgedragen als er geen symptomen zijn. Omdat iemand maanden tot jaren drager kan zijn van HPV, kan je het dus ook krijgen als je al een tijd een vaste partner hebt.
Hoe kun je jezelf beschermen tegen het humaan papillomavirus?
Je kunt jezelf beschermen tegen HPV door:
- Bescherming te gebruiken, zoals een condoom
- Je te laten vaccineren. Je kunt jezelf beschermen tegen HPV met vaccins die deel uitmaken van het basisvaccinatieschema in België. De vaccinatie wordt best gegeven als je nog jong bent en nog niet met het virus in aanraking bent gekomen, dus rond de leeftijd van 12 jaar.
Behandeling voor humaan papillomavirus
Er is geen behandeling voor HPV zelf. Genitale wratten genezen ook meestal vanzelf, maar als ze last berokkenen, zijn er verschillende methoden om ze te verwijderen. Spreek daarvoor met een huisarts.
Andere celveranderingen als gevolg van het humaan papillomavirus kunnen ook operatief verwijderd worden.
Uiteindelijk verdwijnt HPV uit je lichaam, maar dat kan jaren duren. Zolang het virus er is, kan je genitale wratten krijgen of celveranderingen van de baarmoederhals en blijf je best regelmatig op controle gaan bij een huisarts.
Wat zijn de gevolgen van HPV?
HPV kan celveranderingen veroorzaken die zich kunnen ontwikkelen tot kanker, zoals baarmoederhalskanker. Het virus kan ook leiden tot andere vormen van kanker, hoewel deze minder vaak voorkomen, bijvoorbeeld:
- In de amandelen
- In de mond
- Bij de anus
- In de vagina
- Op de kleine schaamlippen
- Op de penis
Wanneer moet je medische hulp zoeken?
Als je denkt dat je genitale wratten hebt, moet je medische hulp zoeken.
Hoe kan Doktr je helpen?
Via de Doktr-app spreek je snel met een erkende huisarts via video, zonder afspraak. De huisarts kan je helpen bij het beoordelen van de symptomen en je advies geven.
Schreef de dokter medicatie voor? Dan vind je de voorschriften meteen terug in de app of op je elektronische identiteitskaart (eID).
Doktr is geen spoeddienst
De huisartsen via de Doktr-app kunnen alleen hulp bieden bij primaire medische vragen die geen spoedeisende hulp of ziekenhuisopname vereisen. Indien je een dringende ziekenhuisopname nodig hebt, bel dan naar 112.