Navigatie overslaan
Taal wijzigen

Brandwonden

De eerste seconden en minuten na een brandwond zijn heel erg belangrijk. Dit moet je doen:

 1. Stop de oorzaak
  Zorg ervoor dat je het slachtoffer verwijdert van de warmtebron die het letsel heeft veroorzaakt, om te voorkomen dat het erger wordt.
  • Als het brandt, blus dan eerst het vuur of laat het slachtoffer over de grond rollen. Verwijder indien mogelijk kleding die brandt of verkoold is, bij voorkeur met een schaar. Laat verbrande stof die aan de huid plakt met rust, anders kun je de onderliggende huidweefsels beschadigen.
  • Als elektriciteit de schade heeft veroorzaakt, moet je de stroom uitschakelen voordat je de gewonde helpt.
 2. Koel de brandwond af
  Het koelen zou binnen de minuut moeten gebeuren, maar hoe eerder hoe beter.
  • Je kan de brandwonde afkoelen door voorzichtig lauw water over de beschadigde huid te laten spoelen of door het beschadigde lichaamsdeel onder te dompelen in lauw water. Doe dit 15 tot 20 minuten.
  • Bij grote brandwonden moet je de lichaamstemperatuur van het slachtoffer in de gaten houden, zodat deze niet te veel afkoelt.
  • Gebruik nooit sneeuw, ijs of ijskoud water om een ​​brandwonde af te koelen, want dat doet meer kwaad dan goed. De bloedvaten in de huid kunnen te veel samentrekken, waardoor de schade groter kan worden. Als de schade groot is, kan de lichaamstemperatuur ook te sterk dalen en de toestand verslechteren, vooral bij jonge kinderen.
 3. Verlicht de pijn
  De pijn wordt doorgaans verlicht wanneer je de blessure afkoelt, maar soms zijn ook pijnstillers nodig. Je kan dan geneesmiddelen gebruiken die paracetamol of ibuprofen bevatten.
 4. Dek de brandwond af
  om ze te beschermen, vooral als je naar het ziekenhuis moet.
  • Wikkel de brandwond in met droge, schone handdoeken of kussenslopen.
  • Vermijd natte verbanden bij ernstige of grote verwondingen, omdat ze tijdens de reis naar het ziekenhuis een groot warmteverlies kunnen veroorzaken.
 5. Maak de brandwond schoon
  Als de schade oppervlakkig genoeg is om zelf te behandelen, kan je de wonde reinigen met milde zeep en stromend water om infectie te voorkomen.
  • Kleine blaren die niet opengescheurd zijn, hoef je niet te openen. Je kan wel de losse huid van gebarsten blaren verwijderen, indien je hiervoor zelf geen proper materiaal hebt, laat je dit best door een dokter doen.
  • Als de schade werd veroorzaakt door chemicaliën, is het extra belangrijk dat je de huid langdurig afspoelt zodat alle chemicaliën van de huid zijn. Pas daarmee wel op dat je de chemicaliën niet op de huid rond het letsel verspreidt.
 6. Doe er een verband om
  Kleine brandwonden kan je insmeren met olieachtige zalf of crème en afdekken met een droog niet-inklevend kompres en verband. In het geval van ernstige brandwonden is behandeling door professionele zorgverleners nodig, die vervolgens een geschikt verband kiezen dat de wond bevochtigt en niet plakt.
heart illustration
Screenshot van de Doktr app

Consulteer je eigen huisarts of een erkende Belgische arts via je smartphone

 • Je eigen huisarts of een erkende Belgische arts
 • Zonder afspraak
 • Waar je ook bent
Ontdek het op Google PlayDownload in de App Store
Scan en download Doktr