7 mythes over acne: waar of niet waar?
11 november 2024
Helpt zonnebaden tegen acne? Wordt acne veroorzaakt door slechte hygiëne? Er bestaan veel mythes over acne. Ontdek hier wat waar en onwaar is.
Mythe 1: Acne wordt veroorzaakt door slechte hygiëne
Niet waar. Acne ontstaat niet door slechte hygiëne en je kunt het ook niet wegwassen. Te vaak wassen kan het probleem zelfs verergeren doordat de huid uitdroogt, waardoor de puistjes erger kunnen worden.
Mythe 2: Acne is erfelijk
Waar. Dit kan inderdaad zo zijn. Studies tonen aan dat als je ouders of broers en zussen acne hebben gehad, de kans groter is dat jij het ook krijgt. Het is dus waarschijnlijk genetisch bepaald.
Mythe 3: Acne kan besmettelijk zijn
Niet waar. Acne wordt veroorzaakt door hormonen die ervoor zorgen dat de talgklieren van de huid te veel olie produceren. Het is dus niet besmettelijk. Acne is echter vaak erfelijk, dus als je ouders veel puistjes hadden, is de kans groter dat jij er ook krijgt.
Mythe 4: Je kunt geen acne krijgen als je een droge huid hebt
Niet waar. Acne kan ook ontstaan op een droge huid. Het huidtype kan wel invloed hebben op hoe acne zich ontwikkelt en op de vorming van littekens.
Mythe 5: Zonnebaden is goed voor acne
Niet waar. Hoewel de zon tijdelijk een positief effect op acne kan hebben, zorgt ze niet voor blijvende verbetering. Op langere termijn kan de zon acne zelfs verergeren, en uv-straling is sowieso schadelijk voor de huid.
Mythe 6: Tandpasta helpt tegen puistjes
Niet waar. Het is een heel oude truc om tandpasta op puistjes te smeren, maar dit wordt afgeraden. Het prikt en levert minimale resultaten op.
Mythe 7: Geen enkele behandeling werkt
Niet waar. Er bestaat al meer dan 25 jaar een effectieve behandeling voor acne, maar de mythe dat niets werkt, blijft bestaan. Dit komt doordat onderzoek naar acne lange tijd geen prioriteit was, waardoor het lang duurde om te begrijpen hoe acne zich ontwikkelt en behandeld kan worden.
Hoe kan Doktr je helpen?
Als je last hebt van acne, kun je hulp zoeken bij een huisarts of dermatoloog. Via de Doktr-app spreek je snel via video met een erkende huisarts, zonder afspraak. De huisarts kan je advies geven en de juiste behandeling voorschrijven.
Gerelateerde artikels
- Zonnestralen kunnen ongemerkt blijvende schade toebrengen aan je ogen. Daarom is het belangrijk om je ogen te beschermen met een goede zonnebril. De meeste mensen weten dat uv-stralen gevaarlijk zijn voor de huid, maar niet iedereen beseft dat zonlicht ook schadelijk kan zijn voor de ogen. Wanneer de huid wordt blootgesteld aan veel zonlicht, verbrandt ze en wordt ze rood. De ogen geven niet dezelfde alarmsignalen af en worden daarom vaak vergeten.
23 mei 2024
Hoe kies je de beste zonnecrème?
De zonbeschermingsfactor (SPF) van een zonnecrème zegt niets over bescherming tegen uv A-straling. Uv A dringt dieper door in de huid, waardoor het risico op kanker en vroegtijdige veroudering toeneemt. Daarom moet je producten kiezen die je zowel tegen uv B als uv A beschermen. Ontdek hier hoe je de juiste zonnecrème kiest voor een optimale bescherming van je huid. Medisch gevalideerd door een huisarts25 maart 2024
Lentezon kan meer kwaad dan zomerzon
Voor veel mensen heeft de huid in de lente niet genoeg tijd gehad om voldoende beschermend pigment aan te maken. De huid is meestal ook dunner, waardoor het risico op verbranden toeneemt. Ontdek hier waarom de uv-index in de lente een onderschat risico vormt en waarom je jezelf moet beschermen tegen schadelijke straling.23 november 2023
Hoe omgaan met huidproblemen in de winter
In de winter is de lucht zowel buiten als binnen droger, en daarom is het belangrijk om je huid extra te verzorgen. Ga daarom preventief te werk en voorkom huidproblemen.
Doktr is geen spoeddienst
De huisartsen via de Doktr-app kunnen alleen hulp bieden bij primaire medische of psychologische vragen die geen spoedeisende hulp of ziekenhuisopname vereisen. Indien je een dringende ziekenhuisopname nodig hebt, bel dan naar 112.