De kracht van videoconsultaties in uw praktijk: waarom, hoe en wat te overwegen
21 maart 2023
Veel huisartsen hebben tijdens de coronapandemie voor het eerst kennisgemaakt met videoconsultaties, maar het videoconsult verdient ook buiten corona een plaats in je praktijk. Waar ligt de meerwaarde precies? In welke situaties kies je voor een videoconsulatie? En waarop moet je daarbij letten? We gidsen je van A tot Z doorheen de belangrijkste vragen.
Comfort en kwaliteit
Dankzij video kan je als huisarts consultaties vanop afstand organiseren. Dat kan vanuit je praktijk zijn, maar bijvoorbeeld ook van bij je thuis. Die onafhankelijkheid van plaats geeft je meer grip op je agenda en kan je helpen om de balans tussen werk en privé in evenwicht te houden. Ook voor je patiënten houden videoconsultaties voordelen in. Zo kunnen ze een verplaatsing naar je praktijk uitsparen en krijgen ze de raadpleging daardoor makkelijker ingepland in hun (werk)dag.
Naast comfort is kwaliteit een belangrijke troef. Telefonisch kan je consultaties van een afstand houden, maar video biedt iets extra: je krijgt tevens visuele informatie. Dat visuele aspect heeft een significante klinische meerwaarde. Om die reden voorziet het RIZIV trouwens een betere vergoeding voor videoconsultaties dan voor telefonische raadplegingen.
Ken de mogelijkheden
Goed om te beseffen is dat “de” juiste aanpak niet bestaat. Jij beslist hoe videoconsultaties in je praktijk eruit zien. Wat telt, is dat je aanpak werkt voor jou en je patiënten.
Drie mogelijke toepassingen:
· Digitale vrije raadpleging: je kiest wanneer je digitaal beschikbaar bent voor je patiënten. Dit kan er week per week anders uitzien. Hierbij kan je patiënten oproepen uit een digitale wachtzaal net zoals bij fysieke consultaties. Indien je er niet bent, pas je je beschikbaarheid digitaal aan en/of verwijs je door naar collega’s.
· Vaste momenten van videoconsultaties in je online agenda: je voorziet voor je patiënten de mogelijkheid zelf een videoconsultatie te boeken in je online agenda, op door jou specifiek aangegeven momenten.
· Videoconsultatie op jouw initiatief: je bepaalt met welke patiënt je een videoconsultatie zal hebben. De patiënt wordt door jou/je assistent(e) op de hoogte gesteld. Zo kiezen sommige artsen ervoor om videoconsultaties enkel in te zetten voor de opvolging van hun chronische patiënten.
Tien concrete voorbeelden
De voorkeuren van jou en je patiënt bakenen het speelveld af waarbinnen je videoconsultaties kunt en wilt inzetten in je praktijk. Om die afweging te maken, is het belangrijk om de mogelijkheden van videoconsultaties goed te begrijpen. Over dat onderwerp organiseerden we enkele workshops met verschillende leden van Domus Medica, een partner van Doktr.
Tijdens de workshops bakenden we tien concrete use cases af waarin videoconsultaties een goede keuze zijn. Voorbeelden zijn onder meer de opvolging van patiënten met een chronische aandoening, een consultatie over een kleiner dermatologisch probleem, een dringende zorgvraag waarbij u als huisarts beoordeelt of een fysieke raadpleging of een verwijzing noodzakelijk is, enzovoort.
Vlot en veilig videobellen
Last but not least moet je nog kiezen welk platform je gebruikt voor je videoconsultaties. Samen met Domus Medica brachten we de belangrijkste kenmerken van een goed videobelplatform voor de huisartsenpraktijk in kaart.
1. Privacy en veiligheid: Aangezien elke consultatie natuurlijk 100% veilig moet verlopen voor jou en je patiënt, is het essentieel dat een videobelplatform garanties biedt over privacy en veiligheid.
2. Gebruiksvriendelijkheid: Een goed platform is zo eenvoudig mogelijk in gebruik. Anders gezegd: ook patiënten met weinig of geen digitale vaardigheden moeten een videoconsultatie kunnen inplannen als dat nodig is.
3. Eenvoudige integratie: Een derde kenmerk waar je rekening mee dient te houden, is hoe vlot het platform geïntegreerd kan worden in je dagelijkse praktijkwerking. Als je het platform bijvoorbeeld rechtstreeks vanuit je agendasysteem kunt opstarten, bespaar je dat heel wat tijd. Sommige platformen beschikken ook over bijkomende troeven, zoals een ingebouwde betaalmodule voor remgeld.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Domus Medica. Samen met onze partner Domus Medica zorgen we op het gebied van veiligheid en uitgewerkte protocollen voor een duidelijk kader waarbinnen kwaliteitsvolle videoconsultaties kunnen worden gehouden in de huisartsenpraktijken.
Ben je lid van Domus Medica en wil je aan de slag met videoconsultaties via Doktr? Via Doktr kun je je registreren en vind je meer informatie. Als lid van Domus Medica geniet je de eerste zes maanden een exclusieve korting.
Gerelateerde artikels
- Als huisarts is het essentieel om je communicatievaardigheden aan te scherpen om een effectieve interactie met je patiënten te behouden, zelfs op afstand. Videoconsultatie kende zijn doorbraak tijdens de coronapandemie en waar het in sommige praktijken nog veelvuldig gebruikt wordt, zijn anderen ervan afgestapt. Het gebruik van videoconsultatie vraagt enige aanpassingen op het vlak van effectieve verbale en non-verbale communicatievaardigheden. Mogelijk kunnen daarom volgende 7 aanbevelingen helpen bij het gebruik van teleconsultaties in je praktijk en de effectiviteit hiervan verbeteren.
23 februari 2024
Opportuniteiten van videoconsultaties in het kader van de New Deal
De komst van de New Deal voor huisartsen brengt niet alleen een nieuw financieringsmodel mee, maar ook nieuwe mogelijkheden om je praktijk te optimaliseren. Het is een moment om je praktijkvoering te herzien en van efficiëntie een prioriteit te maken. Maar wat kan een dergelijke reorganisatie inhouden voor je praktijk? In dit artikel gaan we dieper in op hoe hybride zorg via videotechnologie een opportuniteit vormt in het kader van de New Deal.5 februari 2024
Vervangarts via videoconsultatie: inspiratiestuk
In onze snel evoluerende wereld speelt technologie een steeds belangrijkere rol om de gezondheidszorg toegankelijker te maken voor patiënten . In dit artikel verkennen we het potentieel van videoconsultaties als aanvulling op de traditionele huisartsenzorg. Als inspiratie nemen we een vervangartsproject met Doktr en een ervaren huisarts onder de loep.3 juli 2023
Enquête Domus Medica: videoconsultatie in huisartsenpraktijken
Afgelopen jaar is in samenwerking met Domus Medica een onderzoek uitgevoerd om beter te begrijpen hoe videoconsultatie wordt ervaren door de eerstelijnszorg. In het totaal hebben 418 huisartsen te Vlaanderen deelgenomen aan het onderzoek. Ontdek hier de inzichten en meningen van uw huisarts-collega's.
Doktr is geen spoeddienst
De huisartsen via de Doktr-app kunnen alleen hulp bieden bij primaire medische vragen die geen spoedeisende hulp of ziekenhuisopname vereisen. Indien je een dringende ziekenhuisopname nodig hebt, bel dan naar 112.