Wederzijds respect en vertrouwen blijven de basis

26 juli 2022

Videobellen met familie, vrienden, collega’s of zelfs onze bankier zijn velen al even gewend. In de zorg ligt het nog minder voor de hand. Of beter lag. Bijna 2 jaar geleden stuurde COVID-19 huisartsen en patiënten op spoedcursus teleconsultaties. Vandaag lijken consultaties vanop afstand niet meer weg te denken uit de zorg

Patiënt doet een videoconsultatiePatiënt doet een videoconsultatie

Het belang van een gezonde arts-patiëntrelatie valt niet te onderschatten. Niet alleen voelt een gezonde relatie prettig aan (zowel voor de patiënt als voor jou als huisarts), het draagt bij tot een grotere therapietrouw en dus een kwalitatievere zorg.

Indirect effect bij teleconsultatie

Naar de invloed van de arts-patiëntrelatie is al veel wetenschappelijk onderzoek gevoerd. Het effect verloopt grotendeels indirect. Zo zal een patiënt die veel vertrouwen heeft in jou vaak meer geneigd zijn om de behandeling zorgvuldig te volgen, belangrijke medische informatie met je te delen (waardoor je een preciezere diagnose kan stellen) en werk te maken van preventie.

Dat de meeste patiënten erg veel vertrouwen hebben in (hun) artsen is dan ook goed nieuws. Bij een wereldwijde bevraging door marktonderzoeksbureau Ipsos(PDF, 787 KB) in 2021 bleek dat “dokter” het beroep is waar mensen gemiddeld gezien het meeste vertrouwen in hebben. Ook in België staat “dokter” op één, voor wetenschappers en leerkrachten.

Met de snelle opkomst van teleconsultaties in de zorg rijst nu de vraag welke impact de “digitalisering” zal hebben op de arts-patiëntrelatie. Het antwoord is genuanceerd. Teleconsultaties stellen de zorgsector voor nieuwe uitdagingen maar bieden tezelfdertijd nieuwe kansen.

Net als alle relaties steunt een goede arts-patiëntrelatie op wederzijds respect en vertrouwen. Dat is bij teleconsultaties niet anders

Eén ding blijft evenwel onveranderd. Net als alle relaties steunt een goede arts-patiëntrelatie op wederzijds respect en vertrouwen. En dat is bij teleconsultaties niet anders. Zo betekent het feit dat je nu ook digitaal beschikbaar bent als huisarts niet dat patiënten daar te pas en te onpas gebruik van mogen maken. Het is belangrijk dat ze de nodige digitale etiquette aan de dag leggen. Je kan en mag daarover spreken met je patiënten, zodat je samen een gezond evenwicht kan vinden.

Als arts behoud je uiteraard ook bij teleconsultaties het recht om een patiënt naar een collega te verwijzen, net zoals patiënten te allen tijde de vrije keuze van zorgverlener behouden.

20 jaar patiëntenrechtenwet

In 2022 bestaat de wet op patiëntenrechten 20 jaar. Samen met de kwaliteitswet is dit één van de belangrijkste bakens in onze gezondheidszorg. De wet legt een belangrijke basis voor een duurzame relatie tussen patiënt en zorgverlener.

Verschillende stakeholders, waaronder de federale minister van Volksgezondheid, hebben al aangekondigd de wet dit jaar te willen evalueren naar aanleiding van haar 20ste verjaardag. Dat lijkt een uitgelezen kans om de digitale arts-patiëntrelatie mee te nemen in het verhaal.

Fysieke consultaties en teleconsultaties vullen elkaar aan. De klinische meerwaarde van fysieke consultaties is onmiskenbaar, maar teleconsultaties kunnen in heel wat gevallen een welkome aanvulling zijn. Anno 2022 hebben beide vormen dan ook hun plaats in een moderne arts-patiëntrelatie.

Gerelateerde artikels

Vrouw gebruikt Doktr-app op smartphoneScreenshot van de Doktr-app

Spreek snel met een huisarts of psycholoog online

  • Zonder afspraak
  • Waar je ook bent
  • Digitale voorschriften en ziektebriefjes
Ontdek het op Google PlayDownload in de App Store
QR-code Doktr-app
Scan en download Doktr