De nieuwe terugbetalingsregeling voor videoconsultaties
31 juli 2022
De Belgische overheid heeft recent een permanente nomenclatuurcode voor raadplegingen op afstand door artsen goedgekeurd. Hierdoor krijgen huisartsen en artsen-specialisten een honorarium voor digitale consultaties. De regeling treedt in werking vanaf 1 augustus 2022 (en vervangt de covid-regeling met tijdelijke nomenclatuur die tot nu van toepassing was).
Hoe ziet de nieuwe regeling er uit vanaf 1/08/2022 en wat betekent dat concreet?
1) Teleconsultaties (via video en telefoon) krijgen een permanente nomenclatuurcode voor artsen, waarbij artsen een hogere vergoeding krijgen voor videoconsultaties (gezien deze een hogere kwaliteitswaarde hebben van telefonische consultaties). Je gebruikt dus één van deze codes wanneer je via Doktr een consult met een patiënt hebt en bepaalt zelf welke code op jou van toepassing is.
2) De patiënt betaalt vanaf 1/08/22 remgeld in de consultatie met de huisarts of arts-specialist. Dit is net zoals voor fysieke raadplegingen verplicht met derdebetalersregeling: de patiënt moet enkel het eigen aandeel zoals hierboven in de tabel aangegeven rechtstreeks betalen aan de zorgverstrekker.
In het Doktr-platform gebeurt dit rechtstreeks op rekening van de arts via de betaalknop in de app. Je hoeft als arts hiervoor dus geen extra faciliteiten te voorzien.
3) Er zijn geen kwantitatieve beperkingen op het aantal teleconsultaties die een patiënt kan hebben met zijn arts om terugbetaald te worden. Wel zijn er een aantal voorwaarden aan de terugbetaling gekoppeld.
Volgende raadplegingen in de Doktr-app komen in aanmerking voor terugbetaling:
- Raadplegingen bij een arts waarmee de patiënt al een behandelrelatie heeft:
- Ofwel bij de arts die het Globaal Medisch Dossier (GMD) van de patiënt beheert (of een andere arts van deze praktijk)
- Ofwel indien er in het lopend kalenderjaar of in ten minste 1 van de 2 kalenderjaren voorafgaand een fysieke raadpleging heeft plaatsgevonden
- Raadplegingen in het kader van een georganiseerde huisartsenwachtdienst: je kan Doktr dus gebruiken als platform voor consultaties op afstand met jouw patiënten, zowel tijdens de normale praktijkuren als tijdens de georganiseerde wachtdiensten.
Zoek je nog jouw weg in deze nieuwe terugbetalingsregels? Wil je inzetten op deze nieuwe mogelijkheid maar heb je nog vragen?
Wij komen graag naar jou toe om jou te tonen hoe het werkt en om jouw vragen uit te klaren!
Gerelateerde artikels
- Voor veel mensen is deze tijd van het jaar een drukke periode op het werk, wat het risico op stress verhoogt. Daarom is het belangrijk om een gezonde balans tussen werk en privé te bewaren, en voldoende tijd voor herstel uit te trekken. Merk je nu al dat je moeite hebt om in het weekend te ontspannen en tot rust te komen? Dat kan een serieus waarschuwingssignaal zijn.
8 oktober 2024
Doktr-app breidt uit met online psychologen
Een cruciale stap voor Doktr als pionier in teleconsultaties Doktr breidt verder uit. Vanaf nu kunnen gebruikers van de Doktr-app niet alleen rekenen op snelle medische zorg van een huisarts, maar ook op professionele psychologische ondersteuning in beide landstalen. Dit is een belangrijke stap in de evolutie van Doktr, dat complete zorg en ondersteuning mogelijk wil maken voor zowel lichamelijke als geestelijke problemen, precies wanneer het nodig is.25 september 2024
Wat zegt je stoelgang over je gezondheid?
De kleur, vorm en geur van je stoelgang zijn belangrijke tekenen van hoe je je voelt. Huisarts Filip Saxena beantwoordt vragen over hoe je stoelgang eruit moet zien, hoe vaak je naar het toilet moet gaan en wanneer je medische hulp moet zoeken.18 september 2024
Begeleiding terug-naar-werk-coördinator nu ook digitaal bij CM Gezondheidsfonds
Leden van CM Gezondheidsfonds die arbeidsongeschikt zijn, kunnen voortaan ook digitaal in gesprek gaan met een terug-naar-werk-coördinator van de mutualiteit. CM sloeg daarvoor de handen in elkaar met de digitale gezondheidsdienstverlener Doktr. “We willen de terugkeer naar werk zo laagdrempelig mogelijk maken”, zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp.
Doktr is geen spoeddienst
De huisartsen via de Doktr-app kunnen alleen hulp bieden bij primaire medische of psychologische vragen die geen spoedeisende hulp of ziekenhuisopname vereisen. Indien je een dringende ziekenhuisopname nodig hebt, bel dan naar 112.